Mijn no-poo-ervaringen

Grote kans dat je hier bent beland via mijn blog over ROM/WOM. Daarin leg ik het een en ander uit over het hoe en waarom ik ben gestopt met shampoo (no poo) en waarom ik er voor heb gekozen dit ook niet te vervangen voor allerhande natuurlijke sodapapjes en kruidendrapjes (waar ik overigens na een paar weken toch in lichte mate mee ga experimenteren).

Wellicht overweeg je zelf ook over te gaan op de no-poo-wasmethode. Ik heb veel gehad aan de gedetailleerde van-dag-tot-dag-ervaringen van anderen. Je weet dan een beetje waar je aan begint. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus ook voor jullie mijn vette haarlogboek.

Week 0-1

Dag 1. Op een paar dagen na, drie jaar na mijn vorige relaas, gaat de knop om. Woensdag 22 juni 2022 blijkt een mooie datum om voor de laatste keer mijn haren met shampoo te wassen. Al weet ik op dat moment nog niet dat het de laatste keer zal zijn.

Dag 2. Pas op donderdag komt het moment dat ik besluit om de Rinse Only Method (ROM) te gaan proberen. Het plan is om het ook meteen maar eens per week te wassen, hetzij met alleen water, zoals de methode voorschrijft. Gaat het roer voorgoed om? Geen idee. Maar net als hiervoor genoemde Andrea Groot, vind ik drie maanden een mooie periode om het in ieder geval vol te houden en zij zit inmiddels al aan de twee jaar.

Dag 4. Eens per week wassen blijkt een heel slecht idee, want ondanks veelvuldig borstelen met een speciale borstel, is het al na twee dagen om te huilen. Coupe Beurre Blanc staat mij niet zo. 

Gelukkig voor mijzelf ben ik niet zo streng, dus ik was mijn haar zoals ROM/WOM dat voorschrijft: met warm water en ik spoel goed na met koud water om de haarschubben te sluiten. Dit maakt het haar glanzend en sluit het af voor vet en vuil. Tot mijn opluchting wordt het net zo schoon als met shampoo. Is dat even een meevaller!

Dag 5. Inmiddels lees ik meer en meer over het onderwerp no poo. Ik lees helaas veel verhalen over droge punten. Die waren bij mij al droog, dus om een catastrofe tegen te gaan, zet ik drastisch de schaar in mijn haar. Niet schrikken, ik ben al zeker vijftien jaar niet meer naar de kapper geweest; ik knip mijn haar altijd zelf en meestal in laagjes. Ik weet dus ‘een soort van’ wat ik doe. Er gaat bijna 20 cm van mijn haar af en dat blijkt achteraf een goede keuze. Het maakt het vele borstelen en de onsmakelijke onderhoudsmethode scritch and preen (<aanklikken op eigen risico) een stuk makkelijker, grondiger en sneller.

Dag 6. Ik kan er niet omheen, rekken gaat echt niet, hoeveel ik ook borstel. Ik was het voor de tweede maal ROM. Ditmaal met iets minder bevredigend resultaat (waxy build up! brrr…), maar ik ben hierop voorbereid dankzij alle ervaringsverhalen die ik inmiddels heb gelezen. Ik ben totaal niet ijdel, maar ik heb de laatste dagen nooit zo vaak en lang in de spiegel gekeken als ooit tevoren. Hoe ik ook borstel en kam, het ziet er niet uit. Dan maar weer in een knot.

Week 1-2

Dag 9. Het valt me op dat het op de dag van het wassen vetter is, dan de twee dagen erna. Alsof je haren de vetten absorberen gedurende de dag. Ik kan ditmaal langer rekken en was pas weer op dag 9. In de avond krijg ik een regenbui op mijn maar half frisse kapsel en gek genoeg is het haar daarna zacht en voelt voor het eerst weer schoon. De build up is weg en ik heb best wel opvallend meer volume in het haar. Ik had al wel gelezen dat regenwater wonderen kan verrichten en nu heb ik het zelf aan den lijve ondervonden. 

Dag 11. Ik stel het ROM-wassen liever nog een dag uit, maar het gaat gewoon echt niet. Ik borstel en scritch/preen ijverig, maar er zit niks anders op: water-wassen maar weer. Gelukkig krijg ik het wel nagenoeg schoon. Geen build up. En tot mijn verrassing zie ik de beloofde natuurlijke slag ontstaan in mijn haar! Met name bij mijn slapen, waar ik als kind ook al slag had, zie ik een duidelijke golf ontstaan. Jeuh! Ik hoef geen moeite meer te doen voor een beetje slag, het zit er nu gewoon vanzelf.

Dag 14. Weer twee dagen kunnen rekken, maar nu voelt mijn haar wel echt vies. En het ziet er nog viezer uit. De haarborstel laat ook een vettige laag zien na het borstelen. Bah. Mezelf vies voelen is wel een beetje de bodem van dit avontuur. De eerste keer twijfel slaat genadeloos toe, maar ik besluit het te negeren.

Ik was mijn haar, spoel het na met regenwater uit de regenton (tip: zeef even de muggenlarven eruit voordat je regentonwater gebruikt). Het resultaat van mijn inspanning is echter teleurstellend. Het ziet er gewassen uit, maar het voelt nog steeds waxy. Tot zover mijn enthousiasme over regenwater. 

Inmiddels wel te horen gekregen van anderen dat het er gewoon schoon uitziet en niet stinkt, maar echt prettig voel ik me niet. Zeker niet omdat ik die avond de eindmusical van mijn zoon heb. Oftewel: mede-toeschouwers die anderhalf uur uitzicht hebben op mijn vette hippie-kapsel. Knot again.

Week 2-3

Dag 16. Weer een ROM-wasbeurt, maar het wordt niet fijn schoon. De moed zakt verder, maar ik wil dit echt doorzetten.

Dag 18 (ik voel me blijer dan ik kijk)

Dag 18. Er treedt verbetering op! Tijdens de ROM-beurt valt het me op dat mijn hoofdhuid wat gevoelig is. Waarschijnlijk door het vele borstelen. Maar na het opdrogen van mijn haar, voel en zie ik geen vieze slierten. Er zit een klein beetje build up bij mijn kruin, maar dat is weg te borstelen. Voor het eerst durf ik mijn haar de hele dag los te dragen, iets wat ik de afgelopen dagen nauwelijks heb gedaan. Het voelt en valt goed, met steeds meer slag. Zou ik het ergste hebben gehad, of is dit een tijdelijke verbetering? Gezien de ervaringen van anderen, houd ik overal rekening mee.

Dag 19. Het is inmiddels zondag 10 juli 2022. Vandaag opgestaan met nog steeds schoon haar. Geen spoortje talg. Veel volume, beetje slag, en voelt gewoon als goed haar. Ik kan het voor de tweede dag achtereen los dragen. Ik ben voorbereid op terugval, maar dit is alvast een eerste overwinning!

Dag 20. Iemand had gehoopt op ranzige voorbeeldfoto’s. Ik heb er de afgelopen tijd niet aan gedacht om mijn vette kop te vereeuwigen en had ook niet vermoed dat iemand daar op zat te wachten. Maar een beetje vergelijkingsmateriaal is natuurlijk fijn. Helaas (maar gelukkig voor mij) ben ik de extreem vette periode al voorbij dus onderstaande foto’s zijn nog braaf vergeleken bij hoe het was. Toch zit ik nog duidelijk in de overgangsfase. Dat betekent aan het eind van de dag vet haar. Nu van het niveau dat het weg te borstelen is.

Week 3-4

Dag 25. Het is nu inmiddels zaterdag 16 juli, ruim drieëneenhalve week shampooloos. Ik was mijn haren om de dag met water, met wisselend resultaat. Maar in grote lijnen is het niet meer schrikwekkend vet; na het wassen is het gewoon schoon, tussendoor wordt het langzaam vetter (net als voorheen met shampoo) en na twee dagen is het echt weer aan een wasbeurt toe. Dat extreme lijkt nu wel definitief passé, maar het zou fijn zijn als het ook na twee dagen niet vettig is (schijnt uiteindelijk te gebeuren).

Resultaat na een theespoeling

Wel wordt mijn haar steeds statischer. Het is niet fijn meer door te borstelen. Ik had ergens gelezen (maar kan het niet meer terugvinden) dat een theespoeling helpt tegen statisch haar. Nou had ik mezelf voorgenomen niks meer toe te voegen aan mijn haar, maar een theespoeling klinkt niet echt als een verstorende factor, aangezien het niet ontvet. Je gebruikt het als een leave in. Oftewel: je gooit het over je haardos en laat het zo opdrogen. De stoffen in de thee zijn voedend en verzorgend, dus niks aan het handje (haartje).

Omdat het statische haar wel echt vervelend wordt, besluit ik het te proberen. Ik heb gelezen dat iedere theesoort zijn eigen goede eigenschappen heeft. Alles is te gebruiken, alleen kamillethee is niet geschikt voor donker haar, tenzij je behoefte hebt aan een coupe soleil (die pas na meerdere keren intensief gebruik ontstaat). Ik kijk even op mijn keukenplank en kies voor heksenthee (hoe kan het ook anders). Een mengsel van zwarte thee, kaneel, gember, appel, kardemom, kruidnagel.

Ik zet ongeveer twee theelepels op 400ml water, laat het lang trekken en intussen afkoelen tot koude thee. Dan gooi ik het over mijn nog droge lokken, knijp de overtollige thee uit mijn haar en wikkel het in een oud (donker – thee geeft vlekken) T-shirt. Het resultaat na drogen is nóg meer slag, beduidend minder statisch haar, en beduidend meer glans. Voor herhaling vatbaar dus!

Vanaf week 5

Omdat dit ervaringen-overzicht nu wel erg lang wordt, heb ik het opgesplitst in delen. Reageren op dit onderwerp kan alleen in dit eerste deel. Dus heb je vragen of opmerkingen? Stel ze hieronder in het reactie-veld. Nieuw hier? Dan kan het even duren voordat je je reactie ziet.

Andere delen van mijn ervaringen met no poo

Deel 2: week 5 t/m 8 vind je hier; een experiment met aloë vera.
Deel 3: week 9 t/m 12 vind je hier; trucjes met microvezeldoeken.
Deel 4. vanaf week 13 vind je hier; het doel in zicht.
Deel 5. tot 7 maanden vind je hier; een nieuw experiment.

Deel 6. een jaar zonder shampoo; het laatste deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *