Mijn no-poo-ervaringen

Grote kans dat je hier bent beland via mijn blog over ROM/WOM. Daarin leg ik het een en ander uit over het hoe en waarom ik ben gestopt met shampoo (no poo) en waarom ik er voor heb gekozen dit ook niet te vervangen voor allerhande natuurlijke sodapapjes en kruidendrapjes (waar ik overigens na een paar weken toch in lichte mate mee ga experimenteren).

Wellicht overweeg je zelf ook over te gaan op de no-poo-wasmethode. Ik heb veel gehad aan de gedetailleerde van-dag-tot-dag-ervaringen van anderen. Je weet dan een beetje waar je aan begint. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus ook voor jullie mijn vette haarlogboek.

Week 0-1

Dag 1. Op een paar dagen na, drie jaar na mijn vorige relaas, gaat de knop om. Woensdag 22 juni 2022 blijkt een mooie datum om voor de laatste keer mijn haren met shampoo te wassen. Al weet ik op dat moment nog niet dat het de laatste keer zal zijn.

Dag 2. Pas op donderdag komt het moment dat ik besluit om de Rinse Only Method (ROM) te gaan proberen. Het plan is om het ook meteen maar eens per week te wassen, hetzij met alleen water, zoals de methode voorschrijft. Gaat het roer voorgoed om? Geen idee. Maar net als hiervoor genoemde Andrea Groot, vind ik drie maanden een mooie periode om het in ieder geval vol te houden en zij zit inmiddels al aan de twee jaar.

Dag 4. Eens per week wassen blijkt een heel slecht idee, want ondanks veelvuldig borstelen met een speciale borstel, is het al na twee dagen om te huilen. Coupe Beurre Blanc staat mij niet zo. 

Gelukkig voor mijzelf ben ik niet zo streng, dus ik was mijn haar zoals ROM/WOM dat voorschrijft: met warm water en ik spoel goed na met koud water om de haarschubben te sluiten. Dit maakt het haar glanzend en sluit het af voor vet en vuil. Tot mijn opluchting wordt het net zo schoon als met shampoo. Is dat even een meevaller!

Dag 5. Inmiddels lees ik meer en meer over het onderwerp no poo. Ik lees helaas veel verhalen over droge punten. Die waren bij mij al droog, dus om een catastrofe tegen te gaan, zet ik drastisch de schaar in mijn haar. Niet schrikken, ik ben al zeker vijftien jaar niet meer naar de kapper geweest; ik knip mijn haar altijd zelf en meestal in laagjes. Ik weet dus ‘een soort van’ wat ik doe. Er gaat bijna 20 cm van mijn haar af en dat blijkt achteraf een goede keuze. Het maakt het vele borstelen en de onsmakelijke onderhoudsmethode scritch and preen (<aanklikken op eigen risico) een stuk makkelijker, grondiger en sneller.

Dag 6. Ik kan er niet omheen, rekken gaat echt niet, hoeveel ik ook borstel. Ik was het voor de tweede maal ROM. Ditmaal met iets minder bevredigend resultaat (waxy build up! brrr…), maar ik ben hierop voorbereid dankzij alle ervaringsverhalen die ik inmiddels heb gelezen. Ik ben totaal niet ijdel, maar ik heb de laatste dagen nooit zo vaak en lang in de spiegel gekeken als ooit tevoren. Hoe ik ook borstel en kam, het ziet er niet uit. Dan maar weer in een knot.

Week 1-2

Dag 9. Het valt me op dat het op de dag van het wassen vetter is, dan de twee dagen erna. Alsof je haren de vetten absorberen gedurende de dag. Ik kan ditmaal langer rekken en was pas weer op dag 9. In de avond krijg ik een regenbui op mijn maar half frisse kapsel en gek genoeg is het haar daarna zacht en voelt voor het eerst weer schoon. De build up is weg en ik heb best wel opvallend meer volume in het haar. Ik had al wel gelezen dat regenwater wonderen kan verrichten en nu heb ik het zelf aan den lijve ondervonden. 

Dag 11. Ik stel het ROM-wassen liever nog een dag uit, maar het gaat gewoon echt niet. Ik borstel en scritch/preen ijverig, maar er zit niks anders op: water-wassen maar weer. Gelukkig krijg ik het wel nagenoeg schoon. Geen build up. En tot mijn verrassing zie ik de beloofde natuurlijke slag ontstaan in mijn haar! Met name bij mijn slapen, waar ik als kind ook al slag had, zie ik een duidelijke golf ontstaan. Jeuh! Ik hoef geen moeite meer te doen voor een beetje slag, het zit er nu gewoon vanzelf.

Dag 14. Weer twee dagen kunnen rekken, maar nu voelt mijn haar wel echt vies. En het ziet er nog viezer uit. De haarborstel laat ook een vettige laag zien na het borstelen. Bah. Mezelf vies voelen is wel een beetje de bodem van dit avontuur. De eerste keer twijfel slaat genadeloos toe, maar ik besluit het te negeren.

Ik was mijn haar, spoel het na met regenwater uit de regenton (tip: zeef even de muggenlarven eruit voordat je regentonwater gebruikt). Het resultaat van mijn inspanning is echter teleurstellend. Het ziet er gewassen uit, maar het voelt nog steeds waxy. Tot zover mijn enthousiasme over regenwater. 

Inmiddels wel te horen gekregen van anderen dat het er gewoon schoon uitziet en niet stinkt, maar echt prettig voel ik me niet. Zeker niet omdat ik die avond de eindmusical van mijn zoon heb. Oftewel: mede-toeschouwers die anderhalf uur uitzicht hebben op mijn vette hippie-kapsel. Knot again.

Week 2-3

Dag 16. Weer een ROM-wasbeurt, maar het wordt niet fijn schoon. De moed zakt verder, maar ik wil dit echt doorzetten.

Dag 18 (ik voel me blijer dan ik kijk)

Dag 18. Er treedt verbetering op! Tijdens de ROM-beurt valt het me op dat mijn hoofdhuid wat gevoelig is. Waarschijnlijk door het vele borstelen. Maar na het opdrogen van mijn haar, voel en zie ik geen vieze slierten. Er zit een klein beetje build up bij mijn kruin, maar dat is weg te borstelen. Voor het eerst durf ik mijn haar de hele dag los te dragen, iets wat ik de afgelopen dagen nauwelijks heb gedaan. Het voelt en valt goed, met steeds meer slag. Zou ik het ergste hebben gehad, of is dit een tijdelijke verbetering? Gezien de ervaringen van anderen, houd ik overal rekening mee.

Dag 19. Het is inmiddels zondag 10 juli 2022. Vandaag opgestaan met nog steeds schoon haar. Geen spoortje talg. Veel volume, beetje slag, en voelt gewoon als goed haar. Ik kan het voor de tweede dag achtereen los dragen. Ik ben voorbereid op terugval, maar dit is alvast een eerste overwinning!

Dag 20. Iemand had gehoopt op ranzige voorbeeldfoto’s. Ik heb er de afgelopen tijd niet aan gedacht om mijn vette kop te vereeuwigen en had ook niet vermoed dat iemand daar op zat te wachten. Maar een beetje vergelijkingsmateriaal is natuurlijk fijn. Helaas (maar gelukkig voor mij) ben ik de extreem vette periode al voorbij dus onderstaande foto’s zijn nog braaf vergeleken bij hoe het was. Toch zit ik nog duidelijk in de overgangsfase. Dat betekent aan het eind van de dag vet haar. Nu van het niveau dat het weg te borstelen is.

Week 3-4

Dag 25. Het is nu inmiddels zaterdag 16 juli, ruim drieëneenhalve week shampooloos. Ik was mijn haren om de dag met water, met wisselend resultaat. Maar in grote lijnen is het niet meer schrikwekkend vet; na het wassen is het gewoon schoon, tussendoor wordt het langzaam vetter (net als voorheen met shampoo) en na twee dagen is het echt weer aan een wasbeurt toe. Dat extreme lijkt nu wel definitief passé, maar het zou fijn zijn als het ook na twee dagen niet vettig is (schijnt uiteindelijk te gebeuren).

Resultaat na een theespoeling

Wel wordt mijn haar steeds statischer. Het is niet fijn meer door te borstelen. Ik had ergens gelezen (maar kan het niet meer terugvinden) dat een theespoeling helpt tegen statisch haar. Nou had ik mezelf voorgenomen niks meer toe te voegen aan mijn haar, maar een theespoeling klinkt niet echt als een verstorende factor, aangezien het niet ontvet. Je gebruikt het als een leave in. Oftewel: je gooit het over je haardos en laat het zo opdrogen. De stoffen in de thee zijn voedend en verzorgend, dus niks aan het handje (haartje).

Omdat het statische haar wel echt vervelend wordt, besluit ik het te proberen. Ik heb gelezen dat iedere theesoort zijn eigen goede eigenschappen heeft. Alles is te gebruiken, alleen kamillethee is niet geschikt voor donker haar, tenzij je behoefte hebt aan een coupe soleil (die pas na meerdere keren intensief gebruik ontstaat). Ik kijk even op mijn keukenplank en kies voor heksenthee (hoe kan het ook anders). Een mengsel van zwarte thee, kaneel, gember, appel, kardemom, kruidnagel.

Ik zet ongeveer twee theelepels op 400ml water, laat het lang trekken en intussen afkoelen tot koude thee. Dan gooi ik het over mijn nog droge lokken, knijp de overtollige thee uit mijn haar en wikkel het in een oud (donker – thee geeft vlekken) T-shirt. Het resultaat na drogen is nóg meer slag, beduidend minder statisch haar, en beduidend meer glans. Voor herhaling vatbaar dus!

Dag 28. Vandaag, 19 juli 2022, heb ik de vier weken no poo gehaald! De laatste paar dagen waren helaas weer met een terugval. Het is extreem heet (vandaag 38 graden). Dat betekent dus haar vast dragen, niet omdat het vies is, maar gewoon vanwege de hitte. Ik kom er al snel achter dat dat niet bevorderlijk is voor je haren. Ik heb mijn haar eergisteren niet goed laten drogen en dus de hele dag half nat vast gedragen in een knot. Dat in combinatie met veel transpireren, maakte dat mijn haar in de avond weer een sliertige kliederboel was. Wel goed schoon te borstelen, maar als dan de volgende dag weer zo’n plakdag blijkt te worden, dan wordt het er niet beter op. Vandaag was en spoel ik het extra goed en laat het helemaal drogen voordat ik het opsteek. Hopelijk geeft dat een beter resultaat. Een kleine tegenvaller, maar zeker niet van dien aard dat ik het ga opgeven!

Week 4-6

Dag 36. Vandaag, 27 juli, ga ik de zesde week in, gisteren tikte ik de vijf weken zonder shampoo aan. Afgelopen week verliep het wederom minder rooskleurig. Ik denk deels door het extreem warme weer. Een operatie aan mijn hand een paar dagen geleden helpt ook niet mee. Wassen en borstelen lukken een stuk minder goed. Ik wil nog niet opgeven, maar erg blij ben ik er ook niet mee. Ik ben weer een beetje terug bij ‘liever niet los dragen’, maar met één hand een knot maken is een beetje mission impossible. Hopelijk lukt het wassen morgen weer beter, aangezien inmiddels het verband van mijn hand mag.

Wel fijn is dat ik sinds mijn drastische knipbeurt een paar weken geleden, niet opnieuw gespleten punten heb ontwikkeld. Meestal was dit een week later al wel weer een feit. Om dit zo mooi te houden doe ik sinds dit weekend na het wassen (plan is eens per week) een voedende olie in de nog natte haarpunten. Ik kreeg deze lavender smooth balm getipt en ik ben enthousiast. Het droogt mooi op, dus geen vette slierten, en ruikt heerlijk! Of het ook echt wonderen verricht is nu nog niet te zeggen.

Dag 38. Nog steeds word ik ietwat treurig van mijn kapsel. Het leuke van een blog, dat blijkbaar door meer mensen wordt gelezen dan ik besef, is dat wanneer ik nu iemand tegenkom, er direct naar mijn haardracht wordt gekeken. Meestal volgt dan een: “je ziet er niks van”. Dat zegt mijn partner overigens ook, maar ik twijfel wel vaker aan het beoordelingsvermogen van mannen. Al is mijn jongste zoon wel een betrouwbare informatiebron met zijn: “het ziet er best vies uit, maar je loopt niet voor schut”. Dat dekt de lading inderdaad aardig. Als ik het goed borstel, wat momenteel met links moet en dus wat lastig gaat, dan ziet het er meer uit alsof er een stylingproduct in zit.

Het meest vervelende vind ik dat het nooit meer echt fris is. Voorheen had ik in ieder geval de eerste dag na een shampoo-beurt nog schoon haar, nu met water is het steeds maar voor 90% schoon en dat wordt in de loop van de twee dagen steeds viezer. Ook vind ik het tegenvallen hoeveel werk ik ermee kwijt ben. Om het haar tussendoor aantoonbaar te houden, vraagt dit borstelen, heel veel en lang borstelen. Vervolgens moet die borstel schoon worden gemaakt. Ik blijf me verbazen hoeveel talg, pluis, pollen, stof etc. er van dat haar afkomt.

Toch blijf ik erbij dat ik dit wil volhouden. Ik houd me nog steeds vast aan de ervaringen van anderen, dat dit na een paar weken echt voorbij is. Al vind ik het best moeilijk te geloven, aangezien er in het begin duidelijk een stijgende lijn was te zien, maar nu staat het proces al drie weken zo goed als stil.

Dag 41. Het is 1 augustus; morgen is het zes weken geleden dat ik mijn haar voor het laatst met shampoo heb gewassen. Dit is de gemiddelde duur van de overgangsfase, maar ik behoor duidelijk tot de groep bij wie dit langer duurt. Sterker nog: de terugval duurt nog steeds onveranderd voort. Ik heb het idee iets niet goed te doen. Maar het kan ook puur mijn eigen gevoel zijn over het geheel. Dat ik het viezer vind dan het in werkelijkheid is, zeg maar.

Ik merk steeds vaker dat het direct na het wassen vettig voelt, dat het de ochtend na het wassen het best zit en dat het vele borstelen niet per se goed is. Al ziet het er direct na het borstelen fantastisch uit; dat zakt na een kwartier uit tot vettige slierten, mogelijk doordat het borstelen de talgaanmaak weer stimuleert?

Week 7 – 8

Dag 42. Hoera, de zes weken gehaald, week 7 gaat in! Ik ben nu dus op de helft van mijn voorgenomen twaalf weken Rinse Only Method. Gisteren stelde ik een vraag om praktische tips in de no-poo-Facebookgroep (mogelijk alleen zichtbaar als je lid bent van de groep). Veel van mijn vermoedens werden daar bevestigd en ik kreeg een aantal fijne tips, waarvan ik er morgen een ga proberen.

Zelfgemaakt lavendelwater

Op mijn zoektocht naar manieren om mijn haar frisser te krijgen, stuit ik op lavendelwater. Te maken met een liter gekookt regenwater/demi water en drie druppels lavendelolie of (zoals je bij bovenstaande link in de reacties leest:) gewoon uit sterke lavendelthee. Ik heb zowel olie als verse lavendel in huis; ik kies gemakshalve voor de thee.

Zo gezegd, zo gedaan: ik giet de gefilterde lavendelthee over in een sprayflacon en spray het over mijn haar als leave in. Het ruikt heerlijk: ik ben echt dol op die lavendelgeur (de natuurlijke variant althans, de chemische is vreselijk). Of het haar er echt van opfrist, weet ik pas als het opdroogt. Dat is pas na ruim een uur (ook na wassen met alleen water droogt mijn haar een stuk langzamer dan na een shampoo-wasbeurt). Conclusie: mijn haar ruikt lekker, maar ziet er nog net zo vettig uit als ervoor, zo niet erger. Jammer, maar helaas. Positief: het sprayen zorgt voor een ‘mist-effect’. Oftewel: iets meer slag en krul zo hier en daar.

Dag 43. Zoals gisteren aangekondigd, probeer vandaag ik één van de tips. Het resultaat (met het gebruik van aloë-vera-gel) lees je hier.

Dag 44. Gisteren was ik enthousiast over aloë vera, vandaag is het weer net zo’n vette soep als voorheen. Toch blijf ik optimistisch over het gebruik van de gel, aangezien mijn haar er wel echt gezonder uitziet en het voelt ook fijn zacht. Waarschijnlijk moet mijn haar nog even wennen.

Dag 46. Het is nu zaterdag 6 augustus en gisteren heb ik het voor de tweede keer gewassen zoals omschreven in dit blog over aloë vera. Het is voor het eerst sinds tijden dat ik het de tweede dag ook los kan dragen. Geen vette slierten. Is dat dan toch dankzij de aloë vera, het feit dat het iets minder extreem warm is of is dit gewoon het gevolg van volhouden. De slag is er de tweede dag wel uit, maar ik gebruik ook niet de aanbevolen satijnen of zijden kussenslopen. Gelukkig helpt een beetje sprayen met lavendelthee en schiet de slag er zo weer in.

Dag 49. Week 7 is een stuk beter verlopen dan week 4-6, ik boek eindelijk vooruitgang! Met goede moed begin ik aan week 8. De aloë vera is echt een uitkomst. Mijn haar wordt echt minder snel vet.

Ik heb het vrijdag voor het laatst gewassen. Het was zondag erg statisch en zodoende deed ik weer een theespoeling (zoals op dag 25) zonder het verder te wassen. Ook maandag (gisteren), hoefde ik het nog niet te wassen, wel gebruikte ik wat aloë vera om het weer in model te krijgen. Eigenlijk was het zelfs vanochtend nog niet erg vet, normaal had ik het gewoon opgestoken.

Maar vandaag krijg ik visite, dus ik besluit het toch maar te wassen. Na het wassen doe ik weer royaal aloë vera in mijn haren. Dit kam ik nadat het droog is met een grove kam los. Met een beetje lijnzaadgel breng ik het in model, zonder het verder nog te kammen. Ik ben weer blij met mijn haren, al ben ik benieuwd of ik de aankomende zoveelste hittegolf van deze zomer een beetje goed doorkom.

Dag 56. Vandaag (16 augustus) ben ik precies 8 weken van de shampoo af. Het is vandaag tevens de laatste dag van de hittegolf (al schijnt het volgende week weer opnieuw te beginnen). Daar ben ik wel blij om. De regen die is voorspeld is hard nodig voor mijn tuin en mijn haren kunnen wel eens een dagje zonder gutsend zweet gebruiken. Was ik net zo ver dat ik langer dan een dag zonder wassen kan, was ik het toch weer om de dag, omdat het zulk klef weer is.

Aloë vera is nog steeds een uitkomst en houdt mijn haar frisser om te zien. Toch is het wél weer een product, en ook nog eens in plastic verpakt. Precies wat ik niet wil, dus of ik het zo intensief blijf gebruiken weet ik nog niet. Daarnaast voelt het een beetje als een lapmiddel, net als droogshampoo.

De lijnzaadgel bevalt ook goed als stylingproduct, al is het wat kort houdbaar vind ik. Het schijnt dat een paar druppels citroensap de houdbaarheid verlengt. Het leuke aan de lijnzaadgel vind ik dat je er je eigen etherische geurolie aan toe kunt voegen naar geurvoorkeur en stemming. Dat kan overigens ook als je zelf aloë-vera-gel maakt, zo ver ben ik echter nog niet.

Wat me opvalt is dat het borstelen (dat doe ik toch wel minimaal één, tot wel drie keer per dag) steeds zo’n vieze borstel oplevert. Dat zit dus blijkbaar allemaal in mijn haren. Ik had verwacht dat dit minder zou worden, maar ik denk dat ook hierbij de hitte (zweterig weer plus veel stof in de lucht) een grote rol speelt.

Week 9 – 10

Wordt vervolgd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.