YUKIKO FOTOGRAFEERT

mijn eerste camera
Mijn eerste camera

Mijn allereerste camera weet ik nog goed, wat op zich niet zo moeilijk is, want ik heb hem nog steeds. Een Agfa color – Apotar 1:2,8/42. Een kleinbeeldcameraatje uit de jaren ’70.

Ik was ongeveer tien jaar oud toen ik deze kreeg. Het waren met name vakantiekiekjes die ik maakte, maar mijn ouders vonden dat ik talent had en probeerden het fotograferen te stimuleren. Toch werd het nooit echt een serieuze jeugdhobby. Ik vond het gewoonweg saai; op een knopje drukken is iets wat iedereen kan, met altijd hetzelfde resultaat.

eerste foto's
De eerste foto’s die ik ooit zelf maakte, op tienjarige leeftijd

DERTIG JAAR LATER

Hoewel ik in de loop der jaren diverse camera’s kreeg toegeschoven, steeds mooiere en betere, is de hobbyfotograaf in mij pas dertig jaar later wakker geworden, toen ik mijn huidige camera kreeg. Een panasonic DMC-GH2.

Ineens werd het wat ingewikkelder, een technisch verhaal. Niet meer simpel ‘op een knopje drukken’, maar zoeken naar de juiste instellingen voor de optimale foto. Daarin zag ik wel een potentiële hobby.

HET KWARTJE VALT

Via een kennis en door veel te lezen over fotografie, leerde ik van alles over sluitertijd, diafragma, ISO en witbalans. Ik kwam er al snel achter dat handmatige instellingen de mooiste foto’s opleveren.

Het duurde nog best even voordat het kwartje viel, maar door veel foto’s te maken en te spelen met instellingen, kreeg ik uiteindelijk door welke omstandigheden om welke instellingen vragen. Inmiddels vind ik het ontzettend leuk om te doen en trek ik er regelmatig op uit om foto’s te maken.

HOBBYFOTOGRAAF

Hoewel tekenen en schilderen nog steeds mijn meest favoriete bezigheid is, maak ik verhoudingsgewijs meer foto’s. Even een paar plaatjes schieten doe je natuurlijk veel sneller dan een schilderij maken. Een professionele fotograaf ben ik echter niet, simpelweg omdat ik die ambitie noch de juiste apparatuur heb. Desondanks zoek ik graag uitersten en nieuwe uitdagingen op.

Kijk gerust eens rond op mijn website om een indruk te krijgen van mijn fotografeerstijl. Mijn favoriete onderwerpen zijn natuur, steden en mensen, maar ik wijk ook wel af naar andere thema’s. Het is altijd leuk om weer nieuwe onderwerpen voor de lens te krijgen. Wil je een snel overzicht? Ik heb ook een instagramaccount.

Yukiko fotografeert
Yukiko fotografeert – foto: ©Arno