Yukiko fotografeert

Hoe het allemaal begon

mijn eerste camera

Mijn eerste camera

Mijn allereerste camera weet ik nog goed, wat op zich niet zo moeilijk is, want ik heb hem nog steeds. Een Agfa color – Apotar 1:2,8/42. Een kleinbeeldcameraatje uit de jaren ’70.

eerste foto's

De eerste foto’s die ik ooit zelf maakte, op tienjarige leeftijd

Ik was ongeveer tien jaar oud toen ik hem kreeg. Het waren met name vakantiekiekjes die ik maakte, maar mijn ouders vonden dat ik talent had en probeerden het fotograferen te stimuleren. Toch werd het nooit echt een serieuze jeugdhobby. Ik vond het gewoonweg saai en simpel. Iedereen kan immers op een knopje van een fototoestel drukken. Dan vond ik tekenen toch een stuk leuker.

Dertig jaar later

Hoewel ik in de loop der jaren diverse camera’s kreeg toegeschoven, steeds mooiere en betere, is de hobbyfotograaf in mij pas dertig jaar later wakker geworden, toen ik mijn huidige camera kreeg. Een panasonic DMC-GH2.

Ineens werd het wat ingewikkelder, een technisch verhaal. Niet meer simpel op een knopje drukken (wat overigens natuurlijk ook gewoon kan met voorgeprogrammeerde instellingen), maar zoeken naar de juiste instellingen voor de optimale foto. Daarin zag ik wel een potentiële hobby.

Het kwartje begint te vallen

Yukiko fotografeert

Yukiko fotografeert – foto: ©Arno

Via een kennis en door veel te lezen over fotografie, leerde ik van alles over sluitertijd, diafragma, ISO en witbalans. Ik kwam er al snel achter dat handmatig instellen de mooiste foto’s oplevert.

Het duurde nog best even voordat het kwartje viel, maar door veel foto’s te maken en te spelen met instellingen, kreeg ik uiteindelijk door welke omstandigheden om welke instellingen vragen. Inmiddels vind ik het ontzettend leuk om te doen en trek ik er regelmatig op uit om foto’s te maken.

Hobbyfotograaf

Hoewel tekenen en schilderen nog steeds mijn meest favoriete bezigheid is, maak ik verhoudingsgewijs vaker foto’s. Even een paar plaatjes schieten doe je natuurlijk veel sneller dan een schilderij maken. Een professionele fotograaf ben ik echter niet, simpelweg omdat ik die ambitie en de juiste apparatuur niet heb. Desondanks zoek ik graag uitersten en nieuwe uitdagingen op. Het is in een paar jaar tijd echt een passie geworden.

Kijk gerust eens rond op mijn website om een indruk te krijgen van mijn fotografeerstijl. Al het beeldmateriaal in mijn portfolio’s, op informatieve pagina’s en gebruikt in de blogs, zijn van mijn hand, tenzij anders vermeld. Wil je een snel overzicht? Ik heb ook een instagramaccount.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Hobbyfotograaf

Fotografie is mijn passie geworden – foto: ©Arno

Lijkt het je leuk om een keer door mij gefotografeerd te worden? Zoek je iemand in de omgeving van Nieuwegein/ Utrecht die jouw producten vastlegt, of heb je foto’s in een bepaald onderwerp nodig voor je website of ander project?

Mijn favoriete onderwerpen zijn natuur, steden en mensen, maar ik heb geen problemen met andere thema’s. Het is altijd leuk om weer nieuwe onderwerpen voor de lens te krijgen.

De kosten voor het inhuren van een hobbyfotograaf liggen vele malen lager dan wanneer je een professionele fotograaf hetzelfde vraagt. Daar staat tegenover dat ik als hobbyist niet beschik over dure apparatuur en een verscheidenheid aan objectieven.

In mijn portfolio’s kun je per thema zien wat mijn stijl is. Kunnen wij wat voor elkaar betekenen? Neem dan contact op voor vrijblijvende informatie of om je wensen en de mogelijkheden te bespreken.

Tips nodig?

Fotografeer je zelf, maar heb je even geen inspiratie? Naast fotograferen en tekenen, schrijf ik ook graag. Op mijn blog plaats ik regelmatig eenvoudige fotografeertips.