Privacyverklaring

Laatste aanpassing: 16 oktober 2018

Deze saaie lap tekst, ook wel privacyverklaring genoemd, is geschreven omdat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) dit sinds 25 mei 2018 verplicht. Ook voor een eenvoudig portfolio en blog als yukiko.nl is een privacyverklaring noodzakelijk, want ik verwerk bewust en onbewust persoonsgegevens. Het is mijn verantwoording te zorgen dat dit ook op correcte en veilige wijze gebeurt.

Hoewel de verwachting is dat niemand dit daadwerkelijk gaat lezen, zal ik zorgvuldig mijn best doen alle informatie zo beknopt en duidelijk mogelijk weer te geven. Wollige taal zal ik vermijden, want de AVG (ook wel GDPR genoemd) is al ingewikkeld genoeg.

Cookies

Welke cookies worden er geplaatst?

CookiesMijn website maakt gebruik van cookies. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op jouw computer/laptop, tablet of smartphone worden geplaatst. Tot nu toe maak ik alleen gebruik van functionele cookies. Oftewel: ze dienen alleen voor het correct functioneren van yukiko.nl.

Ik maak geen gebruik van Google Analytics of vergelijkbare websitestatistieken. Mocht dit in de toekomst veranderen dan zal ik de privacyverklaring aanpassen.

Afmelden voor cookies

Je kunt je afmelden voor cookies door je internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kun je ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van je browser verwijderen. Een standaard handleiding daarvoor heb ik niet, want het hangt af van welke browser je gebruikt. Meestal vind je dit bij je instellingen van je browser.

Persoonsgegevens

Persoonsgegevens die ik verwerk

Deze site verwerkt je persoonsgegevens met behulp van geïnstalleerde plugins en doordat je gegevens zelf aan mij verstrekt middels het reactieveld onderaan ieder blog. Hieronder vind je een overzicht van de persoonsgegevens die ik verwerk:

  • Voor- en achternaam
  • E-mailadres en indien ingevuld, de URL van je eigen website
  • IP-adres
  • Overige persoonsgegevens door het geven van een reactie bij een blog, of via correspondentie
  • Portretten, enkel en alleen met toestemming van de persoon in kwestie, ofwel diens ouder en/of voogd in geval van een minderjarige

Met welk doel ik persoonsgegevens verwerk

Het verwerken van persoonsgegevens op yukiko.nl is alleen voor de volgende doeleinden:

  • Registreren wie er op mijn blog reageert, zodat ik weet wie wat te vertellen heeft
  • Mezelf ervan verzekeren dat je geen spambot bent
  • Correspondentie, indien gewenst/ noodzakelijk
  • In geval van portretten: als portfolio

Technische gegevens over yukiko.nl

WordPress – Deze website is gemaakt met WordPress in het thema Vertex. Dit CMS (content management systeem) is een open source platform. Dankzij automatische updates van zowel WordPress als Vertex is yukiko.nl altijd optimaal beveiligd.

WordPress plug-ins – De WordPress plug-ins zorgen ervoor dat mijn website optimaal werkt en beveiligd is. Er bestaat geen algemene privacyverklaring voor alle plug-ins. De plug-ins die ik gebruik, zijn ontwikkeld door volwaardige programmeurs en up-to-date gehouden (door de makers en door mijzelf). Dit zorgt voor extra veiligheid. Wil je meer weten hierover kun je altijd contact opnemen.

Hostnet De site is gehost bij hostnet.nl, met wie ik een verwerkersovereenkomst heb afgesloten.

Overig – De website beschikt over een goede firewall. Ik maak gebruik van een versleutelde verbinding (SSL – Secure Socket Layer) tussen de webserver en apparaat. Dit werkt zowel via desktop, laptop, tablet als mobiel, of welk apparaat dan ook dat toegang heeft tot internet.

Delen van persoonsgegevens met derden

Jouw gegevens worden niet met derden gedeeld, tenzij dit wettelijk noodzakelijk is. Portretten vormen hierbij een uitzondering, deze worden enkel openbaar geplaatst met toestemming.Wat je invult in reactievelden onder berichten staat uiteraard ook openbaar. E-mailadres en IP-adres zijn niet zichtbaar, het URL van je website wel.

Hoe lang bewaar ik jouw persoonsgegevens?

Ik bewaar je persoonsgegevens niet langer dan nodig is. Indien gewenst kunnen jouw gegevens (en daarmee indien van toepassing je reacties op mijn blogs), of portretten worden verwijderd.

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen

Zoals hierboven vermeld heb je het recht om je persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact op, vermeld wie je bent en eventueel wat je motivatie is. Indien nodig kan om legitimatie worden gevraagd.

Portretten

Portretten en bijzondere persoonsgegevens

In principe vallen portretten onder bijzondere persoonsgegevens omdat er ras, etniciteit, gezondheid en soms zelfs geloof uit te achterhalen valt. Theoretisch gezien mag ik dus geen portret(foto’s) plaatsen. Er gelden echter uitzonderingen, wanneer:

  1. het verwerken van bijzondere persoonsgegevens of onderscheid maken niet het doel is
  2. niet door mij kan worden voorzien dat het plaatsen van het portret zal leiden tot het maken van onderscheid op grond van een bijzonder persoonsgegeven
  3. de verwerking van die bijzondere persoonsgegevens onvermijdelijk is bij het plaatsen van de foto (ik kan moeilijk een portret voorzien van allerlei censuurbalkjes)

Een voorwaarde voor het plaatsen van een herkenbare foto is dus dat de persoon in kwestie (of diens ouder/voogd) nadrukkelijk toestemming heeft gegeven. Er zullen dus geen foto’s worden geplaatst zonder die toestemming en de geportretteerde behoudt te allen tijde het recht om die toestemming in te trekken. Hieraan zal ik dan ook onmiddellijk gehoor geven.

Straatfotografie

In principe plaats ik alleen straatfotografie als de mensen erop niet geïdentificeerd kunnen worden, dus onherkenbaar op de foto staan, conform de privacywet en portretrecht. Sta je naar jouw mening toch herkenbaar en dus identificeerbaar op de foto en wil je deze foto verwijderd hebben, laat het dan weten en de foto wordt verwijderd. Leuker is natuurlijk om toestemming te krijgen om de foto te laten staan; indien gewenst mag je een kopie van het origineel hebben.

Tot slot

Het is je gelukt om je door deze lap tekst heen te worstelen, gefeliciteerd! Ik neem de bescherming van jouw gegevens serieus en neem alle benodigde  maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als jij het idee hebt dat dit niet correct gebeurt dan hoor ik het graag.

Als je na het lezen en/of uitvoeren van bovenstaande nog klachten hebt, kun je contact zoeken met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Veel lees- en kijkplezier op yukiko.nl