Ben je hier beland omdat je wil dat ik wat voor jou ga tekenen? Klik dan op onderstaande button. Ben je nieuwsgierig naar mijn achtergrond op gebied van tekenen, lees dan vooral verder.

YUKIKO TEKENT

‘Vogels in de winter’ – kleutertekening

Een biografie begint vaak al in prille jeugdjaren. De schrijver die in groep 3 een typemachine kreeg en direct vellen vol typte of de pianist die op zijn vierde al Für Elise speelde. Zo’n romantische fundering heeft mijn verhaal echter niet. Vanaf de dag dat ik een potlood vast kon houden, tekende ik niet meer dan menig ander kind.

DAG KUNSTACADEMIE

Een sprong in de tijd: mijn eerste serieuze beroepswens was kinderarts. Een ambitie die in korte tijd vele gedaantewisselingen heeft ondergaan; van piloot tot advocaat en van alles daartussen, maar tot mijn vijftiende nooit iets van artistieke aard. Tot halverwege de middelbare school tekende ik amper. In het eindexamenjaar wilde ik echter, gevoed door het enthousiasme van mijn tekenlerares van school, wel serieus naar de kunstacademie of naar de academie voor industriële vormgeving.

Ik bezocht open dagen, alwaar mijn ambities werden afgeraden omdat ik nog maar zestien was toen ik eindexamen deed. Daarnaast had je voor een dergelijke opleiding een goedgevulde portemonnee nodig. Uiteindelijk ging ik varen bij de marine, met de gedachte aldaar geld en levenservaring te sparen.

LAAG PITJE

Hoewel ik daar regelmatig plunjebalen voorzag van een tekening en een keer een T-shirt ontwierp voor onze ‘EMMV-bak’ (lees: opleidingsklas), stond tekenen wederom op een laag pitje. Ook in de jaren die volgden, was mijn creatieve kant ondergesneeuwd, ditmaal door fulltime moederschap.

Wel heb ik een paar jaar een online tekendagboek bijgehouden, met eenvoudige pen- en kleurpotloodtekeningen. Toen ik alles wel getekend had wat er te tekenen viel in een dagelijks schetsboek, verdwenen mijn tekenspullen weer voor een tijd in de kast.

Tekendagboek
Bladzijde uit mijn tekendagboek over de geur van grapefruit

KEERPUNT

Maar bloed kruipt nou eenmaal waar het niet gaan kan. Het is blijkbaar nooit te laat om een passie uit het stof te trekken en er alsnog wat mee te gaan doen. Afgelopen jaren ontstonden er talloze ideeën en in dezelfde vaart ook beren op de weg. Ik hoor wel eens dat men allerlei onredelijke excuses verzint om maar niets met dergelijke plannen te hoeven doen. Of dat voor mij ook gold weet ik niet, maar het keerpunt kwam pas op het moment dat ik over mijn grootste beer heen kon stappen.

Die beer luisterde naar de naam: ‘Tekenstijl’. Ik heb geen typerende, herkenbare Yukiko-stijl. Of het nu gaat om kledingkeuze, mijn interieur, fotograferen of tekenen en schilderen: ik vind zoveel leuk. Waarom zou ik mijzelf beperken tot één ‘maniertje’, als ik overal een boeiende uitdaging in zie?

Om mij heen zag ik artiesten met een ontzagwekkende en weergaloze herkenbaarheid. Het idee dat ik zo’n eigen, unieke tekenstijl moest gaan ontwikkelen om ooit verder te komen, vormde zo’n enorme hindernis, dat ik mijn plannen steeds verder vooruit schoof. Tot het moment dat ik ontdekte dat niet het gebrek aan een vingerafdruk het probleem is, maar het idee dat ik dat moest hebben om succesvol te zijn.

VEELZIJDIGHEID MET TEKENEN

Veelzijdigheid heeft voordelen. Een ruime keuze aan stijlen en materialen opent deuren om steeds nieuwe technieken te proberen en om te zoeken naar een juiste sfeer. Het geeft de mogelijkheid het onderwerp intens te beleven, waardoor het proces een deel van mijzelf wordt.

Het nadeel dat ik mij minder goed ontwikkel als ik niet specialiseer, is simpel op te vangen: meer tijd vrij maken om alle stijlen en technieken te blijven oefenen. Een goed excuus om me nog meer bezig te houden met mijn meest favoriete hobby.

(BIJNA) ALLES IS MOGELIJK

Kortom: ik ben niet beperkt tot één stijl, techniek of materiaalkeuze. Hoewel ik graag inkttekeningen maak, vind ik schilderen en mixed media ook bijzonder leuk. Ik sta ook open voor nieuwe materialen en stijlen. Van wie deze quote ook is, (niet van Pippi Langkous, zoals men schijnt te denken) het is ook mijn motto: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

Wil je graag een tekening of illustratie van mij? Via het menu vind je diverse voorbeelden van wat ik zoal heb gemaakt, zoals hier tussen reeds voltooide opdrachten. Wil je wat anders? (Bijna) alles is mogelijk. Mail mij om je wensen te bespreken.