Yukiko tekent

Hoe het allemaal begon

Tekening van vierjarige Yukiko

Een van mijn eerste tekeningen die bewaard is gebleven, januari 1981, ik was 4 jaar – “Vogels in de winter”

Het was zo leuk geweest als ik een romantisch stukje kon schrijven over hoe ik als kleuter al vellen vol tekende en wist dat ik wilde gaan illustreren. Of dat ik altijd al de stellige overtuiging had om kunstenares te worden; het tegendeel is waar. Vanaf de dag dat ik een potlood vast kon houden tekende ik graag, maar mijn eerste serieuze beroepswens was kinderarts. Een ambitie die vele gedaantewisselingen heeft ondergaan (van piloot tot advocaat en van dierenarts tot succesvol zakenvrouw).

vijf jaar oud

De wereld door de ogen van een vijfjarige versie van mijzelf

Lange tijd bleef ik steken bij de wens om architect te worden. Een beroep dat al meer met tekenen te maken heeft.

“Polyphemos” – schooltekening door een elfjarige Yukiko (1987)

Het was een serieuze toekomstdroom die ik nog best lang heb volgehouden, met uiteindelijk een kleine afbuiging richting industrieel ontwerper. Met mijn liefde voor wiskunde en tekenen leek het mij een perfecte opleiding. Het werd uiteindelijk niets van het bovenstaande: ik ging varen bij de marine.

De weg naar het keerpunt

Tekening 14-jarige Yukiko

Schoolopdracht (14 jaar) – thema: vrijheid

Olieverf - moeder en zoon

Mijn eerste olieverfschilderij, ik was 15 jaar – “Moeder en zoon” (1991)

Vroeger was ik nooit tevreden over mijn creatieve werk. Ik geloofde het niet als men beweerde dat ik talent had. Nu ik terugkijk denk ik wel dat ik aanleg had in vergelijking tot de gemiddelde leeftijdsgenoot, maar het heeft jaren geduurd voordat ik mezelf goed genoeg vond en in kon zien dat bijna iedereen die onzekerheden heeft. Het moeilijkste deel vond ik om te accepteren dat imperfectie niet erg is en dat juist mislukkingen leiden naar de goede weg.

Mijn tekenlerares op de middelbare school heeft haar uiterste best gedaan om mij over te halen de kunstacademie te gaan volgen, maar het liep zo anders. Deels om praktische redenen, maar achteraf bezien was ik er ook gewoon niet klaar voor. Beroepsmatig tekenen vraagt zoveel meer dan alleen tekentalent.

Yukiko tekent in een dagboek

Bladzijde uit mijn tekendagboek over de geur van grapefruit (pen en kleurpotlood – 2015)

Tekenen ben ik altijd wel blijven doen, soms in opdracht, maar meestal voor mezelf. Ook heb ik een paar jaar een online tekendagboek bij gehouden, met vlugge pen- en kleurpotloodtekeningen. Toen ik alles wel getekend had wat er te tekenen viel in een dagelijks schetsboek, verdwenen mijn tekenspullen voor een tijd in de kast.

Het is echter nooit te laat om een passie uit het stof te trekken en er alsnog wat mee te gaan doen. Afgelopen jaren ontstonden er langzaam ideeën en daarmee ook beren op de weg. Ik hoor wel eens dat men allerlei onredelijke excuses verzint om niets met dergelijke plannen te doen. Of dat voor mij ook gold weet ik niet, maar het keerpunt kwam pas op het moment dat ik over mijn grootste blokkade heen kon stappen.

Mijn grootste blokkade: een eigen tekenstijl

Wat mij op persoonlijk vlak het meest tegen heeft gehouden is het ontwikkelen van een eigen stijl. Of het nu gaat om kledingkeuze, mijn interieur, fotograferen of tekenen en schilderen: ik vind zoveel leuk. Ik draag net zo lief een romantisch jurkje als een stoere leren jas. Mijn interieur is ronduit eclectisch te noemen. Zo is het ook met fotografie en tekenen, teveel keuze en allemaal zo leuk om te doen. Waarom zou ik mijzelf beperken tot één stijl, als ik overal een boeiende uitdaging in zie?

Tekenen en schilderen in een schetsboek

Een heerlijke manier om te oefenen: tekenen of schilderen in een niet al te groot boekje. “Indiase borduurkunst” (oefenwerkje in acrylverf – 2016)

Het idee dat ik mijn eigen herkenbare tekenstijl moest gaan ontwikkelen om ooit verder te komen, vormde zo’n enorme blokkade, dat ik mijn plannen steeds verder vooruit schoof. Tot het moment kwam dat ik ontdekte dat niet het gebrek aan herkenbaarheid de blokkade was, maar het idee dat ik dat moest hebben om succesvol te zijn.

Veelzijdigheid met tekenen: een groot voordeel

Een voordeel van het hebben van een eigen, kenmerkende stijl is dat je die doorontwikkelt en er steeds beter in wordt. Tevens is het je handelsmerk dat je onderscheidt van de rest. Een groot nadeel is echter dat het jezelf een beperking oplegt.

Big Five

“The Big Five” (acrylverf – 2018)

Waarom zou ik mezelf beperken? Liever kies ik voor veelzijdigheid. Een ruime keuze aan stijlen en materialen opent deuren om steeds nieuwe technieken te proberen en om te zoeken naar een juiste sfeer. Het geeft de mogelijkheid het onderwerp intens te beleven, waardoor het proces een deel van mijzelf wordt.

Diversiteit is het beste medicijn tegen beperking, zowel voor mijzelf als tekenaar, als degene die mij de opdracht geeft. Het nadeel dat ik me minder goed zou ontwikkelen als ik me niet specialiseer, is simpel op te vangen: meer tijd vrij maken om alle stijlen en technieken te blijven oefenen. Een goed excuus om me nog meer bezig te houden met mijn meest favoriete hobby.

Toch een klein beetje specialisatie

Toch ben ik ook niet helemaal vrij van specialisatie. Ik noem het liever voorkeur. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door het surrealisme en magisch realisme. Veel van mijn tekeningen stralen dat surrealistische uit, soms overgoten met een griezelig of luguber sausje. Maar uiteindelijk vind ik alles leuk als onderwerp.

Vampierenliefde

Een tikje luguber op zijn tijd, daar hou ik wel van. “Vampierenliefde” (oefenwerkje in acrylverf – 2016)