Tekenles

Heb je altijd al willen leren tekenen, maar weet je niet zeker of tekenles iets voor jou is? Denk je geen aanleg te hebben? Het goede nieuws is dat iedereen kan leren tekenen. De meeste mensen denken dat “kunnen tekenen” voor zeker 50% wordt veroorzaakt door (aangeboren) talent en dat de andere 50% bestaat uit (leerbare) techniek. Dat is een groot misverstand.

Wat heb je nodig om goed te kunnen tekenen?

In werkelijkheid is het hebben van talent of aanleg maar een heel klein aspect van het geheel. Talent bestaat uit het makkelijk oppikken van technieken (vaak autodidactisch), oog hebben voor detail en misschien dat ene stukje artistiek inzicht dat jouw tekening tot een uniek kunstwerk transformeert. Dat is wat anders dan leren tekenen. Leren tekenen is namelijk voor iedereen! Je hebt er niet veel voor nodig:

  • een functioneel werkende linker en vooral rechter hersenhelft
  • een stel voldoende werkende ogen en handen
  • enthousiasme
  • materiaal van goede kwaliteit (potlood, gum, papier, een voorbeeld etc.)
  • technische vaardigheden

Als het goed is, ben jij zelf in het bezit van de eerste drie punten. Voor de laatste twee zorg ik tijdens jouw tekenles.

Wat ga je leren tijdens een tekenles?

Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en instapniveau, maken we direct een sprong in het diepe. Dat klinkt spannend, maar ik weet uit ervaring dat wat ik je ga leren, moeilijker lijkt dan het is. Tijdens de eerste (proef-)les maak ik een inschatting van je tekenervaring en aan de hand daarvan gaan we aan de slag. Meteen al in de eerste les zul je jezelf verbazen en na vier of vijf lessen ben je in staat een tekening te maken waarvan je bijna niet kunt geloven dat jij dat zelf hebt geproduceerd.

Leren tekenen bestaat voor een groot deel uit observeren en voor het andere deel uit goede materiaal, enkele technische vaardigheden, oefening en enthousiasme. Daar gaan wij mee aan de slag. Soms maak je grote stappen, soms lijkt het even niet te lukken of is de (korte) vaardigheidsoefening eentonig. Dat hoort er allemaal bij en zorgt er bij elkaar voor dat je aan het einde van iedere les steeds weer enthousiast bent over je vorderingen.

Wat kost een tekenles?

Het tarief is in overleg. Ik bied vooralsnog geen standaard lespakket aan. Een en ander stem ik af op de wensen van de leerling en/of ouder/begeleider. Gemiddeld duurt een les 60 – 90 minuten, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Korter dan een uur is niet wenselijk om een tussenresultaat goed af te kunnen ronden. Langer dan anderhalf uur vergt veel doorzettingsvermogen.

Een proefles is wel standaard (ongeacht de leeftijd): deze kost €7,50 en duurt 75 minuten.

De lessen zijn ieder moment opzegbaar, je zit dus nergens aan vast.

Voor wie zijn de tekenlessen?

Ik geef tekenlessen aan jongeren (11 – 15 jaar) en volwassenen (16 jaar en ouder). De lessen zijn geschikt voor onervaren leerlingen en de wat meer gevorderden die hun technieken willen verfijnen. Ik werk alleen vanuit Houten (provincie Utrecht).

Lessen voor kinderen jonger dan 11 jaar: alleen in overleg.

Aanmelden voor een (proef-)tekenles

Wil je ook leren tekenen? Meld je vrijblijvend aan voor een tekenles via info@yukiko.nl

Op dit moment zijn er nog enkele plekken vrij, indien deze ten tijde van aanmelding vergeven zijn, kom je indien gewenst op een wachtlijst.

In de toekomst wordt het aanbod uitgebreid met kortere thema-lespakketten, mail mij gerust voor meer informatie.