OVER YUKIKO

DE NAAM

kleine Yukiko
Kleine Yukiko

Yukiko: voor wie zich afvraagt waar die vreemde bedrijfsnaam vandaan komt: het is mijn voornaam. Yukiko is een Japanse naam en betekent onder andere sneeuwkind/kind van geluk. Hoewel ik zeker Aziatische genen heb, leiden deze niet richting Japan. Voluit heet ik Yukiko Spaan (meisjesnaam: Pesik).

YUKIKO’S LEVENSLOOP

Yukiko baby
Hier was ik twee weken oud

In december 1975 zag ik voor het eerst daglicht – voor zover baby’s dat helder kunnen zien. Na een paar jaar in het zuiden des lands te hebben vertoefd, verhuisde ik met mijn broer en ouders naar Apeldoorn, alwaar ik opgroeide en de havo voltooide.

Yukiko bij de marine
Met een strenge marineblik voer ik mijn eerste haven binnen

Eenmaal klaar met de middelbare school besloot ik om een paar jaar  te gaan varen bij de Koninklijke Marine, waardoor Den Helder mijn thuisbasis werd. Dat was een bijzondere tijd waarin ik enerzijds niet kon aarden (en dat lag niet aan het feit dat ik me vooral op het water bevond), maar anderzijds ook fantastische ervaringen opdeed.

In 1996 werd ik voor het eerst moeder; dat werd ik daarna nog vijf keer. Na een paar jaar fulltime moederschap begon langzaam het arbeidsleven weer te kriebelen en stortte ik mij op het (tekst)schrijverschap.

YUKIKO HEDEN TEN DAGE

Schrijven is fijn tijdverdrijf, zeker als het inkomsten oplevert. Hobbymatig schrijf ik in de vorm van een blog en soms rolt er een kort verhaal of gedicht uit de pen. Ik ben, na het afronden van enkele cursussen, sinds 2013 tekstschrijfster, waarvan sinds januari 2021 (weer) als ZZP-er. Ook schrijf ik als vrijwilliger voor de stichting Samen Duurzaam Nieuwegein.

Toch houd ik mij nog liever bezig met tekenen/schilderen, ook dat doe ik sinds januari 2021 beroepsmatig. Van kleine steentjes tot grote muurschilderingen en van zachte pastelportretten tot zwart-wit pentekeningen. Mijn teken- en schilderwerk vind je terug via het menu, gerangschikt op materiaalgebruik. 

Tot slot sta ik graag achter de camera. Het gebruikte fotomateriaal op deze website is van eigen hand (een enkele uitzondering daargelaten, dat staat dan vermeld bij de foto, zoals hieronder). Een greep uit mijn foto’s is tevens gesorteerd op thema terug te vinden via het hoofdmenu.

Yukiko maakt een foto
Eén van mijn drie favoriete bezigheden: fotografie – foto ©Arno

MEER WETEN?

Op deze website houd ik (gemiddeld eens per maand) een persoonlijk blog bij. Via de contactpagina vind je links naar mijn sociale media.