Mijn no-poo-ervaringen – deel 5

Eerdere delen van mijn no-poo-ervaringen:

Deel 1: week 1 t/m 4 vind je hier; de eerste babystapjes no poo.
Deel 2: week 5 t/m 8 vind je hier; een experiment met aloë vera.
Deel 3: week 9 t/m 12 vind je hier; trucjes met microvezeldoeken.

Deel 4: 13 weken no poo vind je hier; de voor- en nadelen op een rij.

Het is alweer even geleden dat ik besloot te stoppen met het gebruik van shampoo. Ruim zeven maanden no poo om precies te zijn. Ik had het niet verwacht, maar ik ben nog steeds niet gezwicht voor shampoo. Niet één keer. Wel heb ik vorige maand (net na oud en nieuw), toen ik na een middag oliebollen bakken wel erg vet en vooral stinkend haar had, mijn haar een keer gewassen met een spoeling van baking soda. Daar had ik direct weer spijt van, want hoewel de geur inderdaad uit mijn haar verdween, kreeg ik daarna last van een geïrriteerde hoofdhuid. Dat effect is algemeen bekend, maar het risico woog even niet op tegen het oliebollenveteffect.

Bevalt no poo dan zo goed?

Natuurlijke glans

Die vraag stel ik mezelf regelmatig. Vooral tijdens een bad-hair-day. Want die heb ik nog steeds. Sterker nog: best wel vaak. Vroeger had ik na het wassen met (glans-)shampoo echt heel glanzend en zacht haar, bijna onnatuurlijk, alsof het nephaar was. Mijn haar glanst nu ook, maar op een andere manier, meer zoals een dierenvacht glanst. Dat klopt ook wel, dat zijn de natuurlijke haaroliën, zoals ook in een dierenvacht te vinden zijn.

Deze glans verdwijnt echter vrij snel. Die natuurlijke oliën werken namelijk als een magneet op stof. Het is echt bizar hoeveel stof je iedere dag uit je haar borstelt. Ik dacht eerst dat ik iets niet goed deed, maar het schijnt volkomen normaal te zijn.

Toch wil ik niet meer terug naar shampoo. Als mijn haar nu aan een wasbeurt toe is, voelt het nog steeds gewoon soepel. Voorheen, in de shampootijd, had ik op dag twee echt een vieze plak vet voor mijn gevoel. Dat nooit weer! Daarnaast voelt mijn haar nu zoveel natuurlijker en ook de lichaamseigen haargeur vind ik inmiddels prettig. Ik heb lang zitten denken hoe ik die geur het beste kan beschrijven, maar het is een beetje zoals baby’tjes ruiken en dan heb ik het niet over hun poepluierodeur of Zwitsalluchtje.

Toch een beetje hulp

Het is ook gewoon fijn om niet meer afhankelijk te zijn van chemische stoffen. Het is simpel: douche aan, goed spoelen, drogen met microvezeldoek en weer klaar. Mijn variant van de curly-girl-methode pas ik zelden nog toe; iets teveel werk. Verder zijn niet alleen de nadelen, maar vooral de voordelen die ik beschreef in deel 4 nog steeds van kracht.

Toch ben ik sinds vorige week weer een nieuw experiment gestart. Ik zou namelijk graag minder vaak willen wassen. Dat is echter nog steeds niet gelukt. Althans… tot twee jaar terug waste ik mijn haar dagelijks, dat bracht ik met veel moeite terug naar om de dag. Inmiddels is dat nog iets minder, maar toch nog twee à drie keer per week, dus om de 1 à 2 dagen. Daarnaast heb ik sinds mijn oliebollen-bakingsoda-avontuur nog steeds licht last van mijn hoofdhuid. Zodoende besloot ik vorige week eindelijk eens een tip van een andere nopoo-er op te volgen: de haarverzorgingslijn van Sea&See.

Sea and see

Ik had me daar al eens eerder in verdiept, maar wist toen niet goed wat ik moest kiezen. Ditmaal liet ik me daar niet door weerhouden. Na wat mail-wisseling met de vriendelijke en behulpzame Alexandra van Sea&See, ging ik over tot aanschaf van Vitality. Het is een kruidenzout, waarmee je een soort licht reinigende en vitaliserende spoeling maakt.

Mijn ervaringen tot nu toe

Het voelde een beetje gek, om mijn haren te gaan wassen met zeezout. Zeewater is toch ook helemaal niet zo goed voor je haar? De concentratie zout is met deze spoeling echter veel lager en ook zijn er geen invloeden van wind en zon, die het haar uitdrogen en tot stro transformeren.

Sterker nog, het eerste wat me opvalt na de eerste keer, is dat mijn haar veel zachter aanvoelt. De dag erna is mijn haar ook iets schoner dan zonder zoutwassing. Toch ben ik aan het eind van dag drie wel duidelijk weer toe aan een wasbeurt, wat ik dus op dag vier ook doe. Tot zover geen verschil, maar dat kan nog komen.

Inmiddels heb ik twee keer gewassen met Sea&See en ik ben wel enthousiast. Mijn hoofdhuid lijkt daadwerkelijk rustiger, zou dat al zo snel kunnen? Het maakt me in ieder geval wel nieuwsgierig naar de in-between-producten die je haren tussen wasbeurten door opfrissen.

Borstelen is het toverwoord bij no poo

Naast wassen met water is goed borstelen nog steeds een heel belangrijk deel van de nopoo-haarverzorging. Vroeger was het slechts een korte, praktische handeling om de klitten uit mijn haren te halen, tegenwoordig is het letterlijk het hoofdonderdeel van mijn haarreinigingsritueel en neemt het wel wat tijd in beslag.

Ik schafte bij Sea&See ook een paardenhaarborsteltje aan en een gewone borstel met zogenaamde katoenen ‘duster’. Dat laatste doet precies wat de naam doet vermoeden: het haalt het stof uit je haar. Achteraf bezien had ik beter een microvezelvariant duster kunnen kiezen, aangezien ik de reinigende werking wilde testen. Die is bij katoen wat minder sterk. Toch bevalt het me wel goed. Een paar keer borstelen en je ziet direct verschil, vooral op de duster zelf. Met een stofmagneet op je hoofd is het fijn om te weten dat je al dat pluis en gruis er met zo’n duster weer af kunt halen. Een uitkomst!

Het paardenharen borsteltje doet me wat denken aan de speciale afwasborstel die wij gebruiken voor het reinigen van bierglazen. Sterker nog, het is in feite gewoon hetzelfde. Ik ben er nog niet zo goed uit wat de meerwaarde is voor mijn haren/hoofdhuid, misschien moet ik me daar nog even beter in verdiepen.

Kortom: na zeven maanden zonder shampoo ben ik nog steeds niet van plan weer terug naar de shampoo te gaan, ben ik wel een nieuw experiment aangegaan, ben ik nog steeds niet 100% waar ik wezen wil en wel duidelijk op de goede weg! Wordt vervolgd in deel 6. een jaar zonder shampoo; het laatste deel van het verslag.

Heb je vragen? Stel ze gerust onder het eerste deel van dit no-poo-avontuur.