Mijn no-poo-ervaringen deel 6

Deel 1: week 1 t/m 4 vind je hier; de eerste babystapjes no poo.
Deel 2: week 5 t/m 8 vind je hier; een experiment met aloë vera.
Deel 3: week 9 t/m 12 vind je hier; trucjes met microvezeldoeken.

Deel 4: 13 weken no poo vind je hier; de voor- en nadelen op een rij.
Deel 5: t/m 7 maanden vind je hier; met een beetje hulp.

Dit wordt mijn laatste no-poo-verslag. Inmiddels ben ik een heel jaar shampoovrij en ik ben behoorlijk tevreden. Hoewel ik nog niet uitgeleerd ben, heb ik een vaste wasmodus gevonden. Daarnaast ben ik wel een beetje klaar met experimenteren, dus verdere verslagen zullen niks meer toevoegen voor anderen die deze weg bewandelen. Vaste volgers van dit avontuur weten dat het in het begin echt niet zo makkelijk ging. De omslag kwam pas toen ik ging wassen met haarzout. Een mengsel van zeezout en kruiden van Sea&See (zie ook deel 5 van mijn no-poo-avontuur). Het maakt mijn haar prima schoon, zonder te ontvetten.

Dat klinkt misschien vreemd, want niemand wil toch vet haar? Toch is het beter: het ontvetten van je haar zorgt immers voor meer talg/vet. Je haar niet ontvetten, remt de talgproductie en brengt het in natuurlijke balans. Inmiddels heb ik die balans echt wel bereikt, wat overigens niet wil zeggen dat mijn haar niet meer viezig wordt. Ik heb van nature een iets vettere, vochtarme huid en mijn haar doet daarin gezellig mee. Daarnaast zweven er altijd vuildeeltjes, stof en pollen in de lucht, die zich makkelijk aan je haar hechten. Wassen blijft noodzakelijk, hoe goed de balans ook is bereikt.

Hoe ziet mijn wasweek er nu uit?

Omdat mijn haar na het wassen nooit zo heel erg snel droogt en ik niet wil föhnen, vind ik het niet fijn om mijn haren te wassen op de dagen dat ik buitenshuis werk. Die dagen zijn (tot en met 6 juli a.s.) maandag, dinsdag en donderdag, wat inhoudt dat ik mijn haren was op zondag, woensdag en vrijdag. Als ik straks weer fulltime thuiswerk, zal dat vaste ritme wat flexibeler worden naar gelang de noodzaak.

De wasmethode is simpel:

  • een theelepel haarzout oplossen in een glas warm water
  • wassen zoals met shampoo en goed uitspoelen
  • drogen met een microvezeldoek, het liefst zo droog mogelijk en haren van haarwortel tot punt droogstrijken.
Sea and see haarzout en borstel met ‘duster’

Dat laatste is een kleine klus (reken er minimaal vijf tot tien minuten voor). Inmiddels was ik niet eens meer iedere wasbeurt met zout, want soms heb ik het gevoel dat het nog best een dagje langer had gekund en dan kies ik voor ‘water only’, dus alleen warm water. Dat was immers aanvankelijk ook mijn doel. En hoewel zout water ook water is, zou ik het liefst willen afbouwen naar helemaal niets meer toevoegen.

Zo ver ben ik echter nog niet, want de resultaten wisselen nogal eens naar gelang de omstandigheden. Met name de overbrugging van zondag op woensdag vind ik soms lastig, vooral bij warm weer. Daarvoor gebruik ik dan ‘in between’-zoutoplossing die ik op een ‘duster’ (zie afbeelding) sprenkel. Goed borstelen en mijn haar is weer fris.

Periodieke grondige reiniging

Hoewel ik het dus steeds vaker red met alleen water, merk ik na een paar weken dat tussendoor reinigen met een ‘duster’ (al dan niet in combinatie met ‘in between’) niet meer afdoende werkt en dan ben ik op het punt dat mijn haar in het algemeen niet meer goed fris te krijgen is. Geen idee waar dat aan ligt. Soms komt dat punt na twee weken, soms pas na twee maanden. Daarbij is mijn grootste ergernis nog steeds dat mijn haar sinds ‘no poo’ enorm statisch is.

In mijn zoektochten daar wat aan te doen, zonder terug te vallen op shampoo, stuitte ik toch weer op ‘wassen met ei’. Eerdere slechte ervaringen met huisgemaakte maskers ten spijt (zie no poo deel 3), maakte ik een papje van olijfolie, geklutst ei en een paar druppels etherische lavendelolie tegen de vieze geur. Ik had het kunnen weten toen ik de oliën erin druppelde. Hoe weinig het ook was, mijn haar werd baggervet. Het kostte me vijf wasbeurten (waaronder met azijn en later toch ook maar met baking soda), om het goed te krijgen. Helaas.

Natte hond

Gewassen met ei

Over het algemeen kan ik goed doorzetten als ik ergens mijn zinnen op heb gezet en er het nut van inzie. Internet staat vol met enthousiaste verhalen over de Waswonderen der Eieren, waarom zou dat voor mij dan niet werken? Ik vond een ander recept, met een beetje citroensap. Zodoende klutste ik een ei los met een eetlepel citroensap (dit zou de weeïge geur ook neutraliseren en het mengsel fris laten ruiken) en kliederde het in mijn haren. Vijf minuten druipend en wel wachten en daarna goed uitspoelen met koud water was het devies.

Geloof maar niet dat de geur verdwijnt dankzij de toevoeging van citroen, ik rook na uitspoelen nog steeds naar natte hond (gelukkig verdwijnt dat als het haar droog is). Maar warempel: mijn haar was na een ei-wasbeurt net zo schoon als na gebruik van shampoo. Het glansde en voelde zacht en fris; perfect als periodieke, grondige reiniging, hetgeen ik nu dus af en toe toepas.

Conclusie na een jaar

Het heeft al met al heel wat voeten in de aarde gehad. Achteraf bezien was mijn grootste doel meer de natuurlijke balans herstellen dan milieuvriendelijk bezig zijn, al speelt dat laatste wel een grote rol. Het begin was zwaar en flink afzien. Maar na een tijdje merkte ik echt verbetering. Ik heb heel wat misstappen gemaakt voordat ik op het punt belandde waar ik nu ben en heb wel geleerd dat de meeste huis-tuin-en-keukenhaarmaskertjes niet iets voor mij zijn. Ik hoop dat ik er niet opnieuw intrap.

Ik ben nu na een jaar best tevreden. Ik heb nooit meer plakkerig, wax-achtig talg-haar, wat ik wel had (soms al aan het eind van de eerste dag) toen ik nog met shampoo waste. Als mijn haar nu vettig is, is het meer olieachtig en voelt het niet vies. Ik heb eigenlijk nooit meer een bad hair day. Het zit nagenoeg altijd goed en volumineus, met meer slag. Ik heb ook het idee dat het sneller groeit. Zelf vind ik dit fijn, maar als je kort haar hebt, is dat natuurlijk een nadeel.

Wat ik wel jammer vind, is dat het niet meer zijde-achtig glad glanst. Nu ik weet dat dit een onnatuurlijk siliconenlaagje is uit je shampoo of conditioner, accepteer ik dat gegeven, maar het was op zich wel mooier in mijn shampootijd. In ieder geval vlak na het wassen. Ook mis ik de geur van sommige shampoos. Mijn haar stinkt niet, maar ruikt ook niet fris gewassen.

Conclusie: het is natuurlijk voor iedereen persoonlijk hoe zwaar die voor- en nadelen wegen, maar ik wil zelf niet meer terug naar shampoo. Het was al het afzien zeker waard!

Heb je vragen? Stel ze gerust onder het eerste deel van dit verslag.

Toevoeging juni 2024: Geen nieuw deel, maar nog een kleine aanvulling vind je alhier: “Mijn haren in de afgelopen jaren”.