Mijn no-poo-ervaringen – deel 2

Het vorige deel vind je hier:

Deel 1: week 0 t/m 4 vind je hier; wanhopen en veel borstelen.

De eerste vier weken waren, zoals voorspeld en verwacht, geen pretje. Af en toe zakte de moed me flink in de schoenen. Gelukkig kan ik een doorzetter zijn als ik ergens achter sta. Het scheelt ook dat ik heb geleerd om achter mijn eigen keuzes te staan, ongeacht wat een ander daar van vindt. Maar hoe vergaat het me nu verder in het shampooloze avontuur, waarbij ik de Rinse Only Method (ROM) uitvoerig test?

Week 5

Dag 28. Vandaag, 19 juli 2022, heb ik de vier weken no poo gehaald! De laatste paar dagen waren helaas weer met een terugval. Het is extreem heet (vandaag 38 graden). Dat betekent dus haar vast dragen, niet omdat het vies is, maar gewoon vanwege de hitte. Ik kom er al snel achter dat dat niet bevorderlijk is voor je haren. Ik heb mijn haar eergisteren niet goed laten drogen en dus de hele dag half nat vast gedragen in een knot. Dat in combinatie met veel transpireren, maakte dat mijn haar in de avond weer een sliertige kliederboel was. Wel goed schoon te borstelen, maar als dan de volgende dag weer zo’n plakdag blijkt te worden, dan wordt het er niet beter op. Vandaag was en spoel ik het extra goed en laat het helemaal drogen voordat ik het opsteek. Hopelijk geeft dat een beter resultaat. Een kleine tegenvaller, maar zeker niet van dien aard dat ik het ga opgeven!

Week 6

Dag 36. Vandaag, 27 juli, ga ik de zesde week in, gisteren tikte ik de vijf weken zonder shampoo aan. Afgelopen week verliep het wederom minder rooskleurig. Ik denk deels door het extreem warme weer. Een operatie aan mijn hand een paar dagen geleden helpt ook niet mee. Wassen en borstelen lukken een stuk minder goed. Ik wil nog niet opgeven, maar erg blij ben ik er ook niet mee. Ik ben weer een beetje terug bij ‘liever niet los dragen’, maar met één hand een knot maken is een beetje mission impossible. Hopelijk lukt het wassen morgen weer beter, aangezien inmiddels het verband van mijn hand mag.

Wel fijn is dat ik sinds mijn drastische knipbeurt een paar weken geleden, niet opnieuw gespleten punten heb ontwikkeld. Meestal was dit een week later al wel weer een feit. Om dit zo mooi te houden doe ik sinds dit weekend na het wassen (plan is eens per week) een voedende olie in de nog natte haarpunten. Ik kreeg deze lavender smooth balm getipt en ik ben enthousiast. Het droogt mooi op, dus geen vette slierten, en ruikt heerlijk! Of het ook echt wonderen verricht is nu nog niet te zeggen.

Dag 38. Nog steeds word ik ietwat treurig van mijn kapsel. Het leuke van een blog, dat blijkbaar door meer mensen wordt gelezen dan ik besef, is dat wanneer ik nu iemand tegenkom, er direct naar mijn haardracht wordt gekeken. Meestal volgt dan een: “je ziet er niks van”. Dat zegt mijn partner overigens ook, maar ik twijfel wel vaker aan het beoordelingsvermogen van mannen. Al is mijn jongste zoon wel een betrouwbare informatiebron met zijn: “het ziet er best vies uit, maar je loopt niet voor schut”. Dat dekt de lading inderdaad aardig. Als ik het goed borstel, wat momenteel met links moet en dus wat lastig gaat, dan ziet het er meer uit alsof er een stylingproduct in zit.

Het meest vervelende vind ik dat het nooit meer echt fris is. Voorheen had ik in ieder geval de eerste dag na een shampoo-beurt nog schoon haar, nu met water is het steeds maar voor 90% schoon en dat wordt in de loop van de twee dagen steeds viezer. Ook vind ik het tegenvallen hoeveel werk ik ermee kwijt ben. Om het haar tussendoor aantoonbaar te houden, vraagt dit borstelen, heel veel en lang borstelen. Vervolgens moet die borstel schoon worden gemaakt. Ik blijf me verbazen hoeveel talg, pluis, pollen, stof etc. er van dat haar afkomt.

Toch blijf ik erbij dat ik dit wil volhouden. Ik houd me nog steeds vast aan de ervaringen van anderen, dat dit na een paar weken echt voorbij is. Al vind ik het best moeilijk te geloven, aangezien er in het begin duidelijk een stijgende lijn was te zien, maar nu staat het proces al drie weken zo goed als stil.

Dag 41. Het is 1 augustus; morgen is het zes weken geleden dat ik mijn haar voor het laatst met shampoo heb gewassen. Dit is de gemiddelde duur van de overgangsfase, maar ik behoor duidelijk tot de groep bij wie dit langer duurt. Sterker nog: de terugval duurt nog steeds onveranderd voort. Ik heb het idee iets niet goed te doen. Maar het kan ook puur mijn eigen gevoel zijn over het geheel. Dat ik het viezer vind dan het in werkelijkheid is, zeg maar.

Ik merk steeds vaker dat het direct na het wassen vettig voelt, dat het de ochtend na het wassen het best zit en dat het vele borstelen niet per se goed is. Al ziet het er direct na het borstelen fantastisch uit; dat zakt na een kwartier uit tot vettige slierten, mogelijk doordat het borstelen de talgaanmaak weer stimuleert?

Week 7

Dag 42. Hoera, de zes weken gehaald, week 7 gaat in! Ik ben nu dus op de helft van mijn voorgenomen twaalf weken Rinse Only Method. Gisteren stelde ik een vraag om praktische tips in de no-poo-Facebookgroep (mogelijk alleen zichtbaar als je lid bent van de groep). Veel van mijn vermoedens werden daar bevestigd en ik kreeg een aantal fijne tips, waarvan ik er morgen een ga proberen.

Zelfgemaakt lavendelwater

Op mijn zoektocht naar manieren om mijn haar frisser te krijgen, stuit ik op lavendelwater. Te maken met een liter gekookt regenwater/demi water en drie druppels lavendelolie of (zoals je bij bovenstaande link in de reacties leest:) gewoon uit sterke lavendelthee. Ik heb zowel olie als verse lavendel in huis; ik kies gemakshalve voor de thee.

Zo gezegd, zo gedaan: ik giet de gefilterde lavendelthee over in een sprayflacon en spray het over mijn haar als leave in. Het ruikt heerlijk: ik ben echt dol op die lavendelgeur (de natuurlijke variant althans, de chemische is vreselijk). Of het haar er echt van opfrist, weet ik pas als het opdroogt. Dat is pas na ruim een uur (ook na wassen met alleen water droogt mijn haar een stuk langzamer dan na een shampoo-wasbeurt). Conclusie: mijn haar ruikt lekker, maar ziet er nog net zo vettig uit als ervoor, zo niet erger. Jammer, maar helaas. Positief: het sprayen zorgt voor een ‘mist-effect’. Oftewel: iets meer slag en krul zo hier en daar.

Dag 43. Zoals gisteren aangekondigd, probeer ik vandaag één van de tips. Het resultaat (met het gebruik van aloë-vera-gel) lees je hier.

Dag 44. Gisteren was ik enthousiast over aloë vera, vandaag is het weer net zo’n vette soep als voorheen. Toch blijf ik optimistisch over het gebruik van de gel, aangezien mijn haar er wel echt gezonder uitziet en het voelt ook fijn zacht. Waarschijnlijk moet mijn haar nog even wennen.

Dag 46. Het is nu zaterdag 6 augustus en gisteren heb ik het voor de tweede keer gewassen zoals omschreven in dit blog over aloë vera. Het is voor het eerst sinds tijden dat ik het de tweede dag ook los kan dragen. Geen vette slierten. Is dat dan toch dankzij de aloë vera, het feit dat het iets minder extreem warm is of is dit gewoon het gevolg van volhouden. De slag is er de tweede dag wel uit, maar ik gebruik ook niet de aanbevolen satijnen of zijden kussenslopen. Gelukkig helpt een beetje sprayen met lavendelthee en schiet de slag er zo weer in.

Week 8

Dag 49. Week 7 is een stuk beter verlopen dan week 4-6, ik boek eindelijk vooruitgang! Met goede moed begin ik aan week 8. De aloë vera is echt een uitkomst. Mijn haar wordt echt minder snel vet.

Ik heb het vrijdag voor het laatst gewassen. Het was zondag erg statisch en zodoende deed ik weer een theespoeling (zoals op dag 25) zonder het verder te wassen. Ook maandag (gisteren), hoefde ik het nog niet te wassen, wel gebruikte ik wat aloë vera om het weer in model te krijgen. Eigenlijk was het zelfs vanochtend nog niet erg vet, normaal had ik het gewoon opgestoken.

Maar vandaag krijg ik visite, dus ik besluit het toch maar te wassen. Na het wassen doe ik weer royaal aloë vera in mijn haren. Dit kam ik nadat het droog is met een grove kam los. Met een beetje lijnzaadgel breng ik het in model, zonder het verder nog te kammen. Ik ben weer blij met mijn haren, al ben ik benieuwd of ik de aankomende zoveelste hittegolf van deze zomer een beetje goed doorkom.

Andere delen van mijn ervaringen met no poo:

Deel 3: week 9 t/m 12 vind je hier; met een nieuw experiment en grote fiasco’s.
Deel 4: vanaf week 13 vind je hier; het doel in zicht.
Deel 5: tot 7 maanden vind je hier; een nieuw experiment.

Deel 6. een jaar zonder shampoo; het laatste deel van mijn no-poo-ervaringen.

Reageren of een vraag stellen? Dit kan onder het eerste deel!