Mijn no-poo-ervaringen – deel 4

Eerdere delen van mijn no-poo-ervaringen:

Deel 1: week 1 t/m 4 vind je hier; de eerste babystapjes zonder shampoo.
Deel 2: week 5 t/m 8 vind je hier; een experiment met aloë vera.
Deel 3: week 9 t/m 12 vind je hier; trucjes met microvezeldoeken.

Aangezien ik allang niet meer dagelijks een update geef, stop ik met de dagen-/weektelling zoals ik in de eerste drie delen deed. Vandaag, 13 september 2022, begin ik aan de dertiende week zonder shampoo. Hoewel ik als het moet een doorzetter kan zijn, wist ik vooraf niet zeker of ik deze methode van rinse only wel zou volhouden. Toch lijkt het erop dat ik de drie maanden ga halen.

Schone haarborstel no poo
Belangrijk no poo hulpmiddel: de zwijnenharenborstel
Mijn huidige no-poo-methode is:
  • De ene dag wassen met alleen water, soms in combinatie met ongeveer 200 slagen drogen met microvezeldoeken, aangezien hiermee echt al het ‘vuil’ uit het haar wordt gepoetst. Nadeel: mijn haar wordt daar erg steil van. Als ik meer zin heb in mijn natuurlijke slag, dan doe ik het zogenaamde ‘scrunchen’ en ‘ploppen’ met een T-shirt (zie voor de technieken de eerdere delen). Mijn haar valt dan mooier, maar is minder schoon dan wanneer ik die doeken gebruik.
  • De andere dag: 100 slagen borstelen met een zwijnenharenborstel. Hier frist het haar redelijk goed van op.
  • Soms gebruik ik wat aloë vera en/of lijnzaadgel* om het haar te voeden en er meer volume/slag in te krijgen. Eens per week verzorg ik de punten met lavender smooth balm.

Ben ik tot nu toe tevreden?

En dan de grote vraag: of ik tevreden ben over het resultaat tot dusver? Nee, eigenlijk (nog) niet helemaal. Ik zie het zeker niet als dé ideale manier van haarverzorging. Mijn haar is de eerste dag echt schoon, maar het geurt niet naar bloemetjes. Het ruikt naar… tsja… wat is het eigenlijk voor een geur? Ik vind het niet stinken, maar het ruikt wel typisch, een beetje honingachtig. Blijkbaar is dat mijn natuurlijke haargeur. Als ik de lavendelbalsem heb gebruikt, ruikt het wel voor even erg lekker.

In de zelfgemaakte lijnzaadgel* doe ik ook altijd een paar druppels etherische olie. Hoewel dat best aangenaam ruikt, is dat toch anders dan de geur na wassen met shampoo. De tweede dag na het wassen, is het vlak na het borstelen echt mooi met veel volume. In de loop van de dag wordt het echter slierterig (niet vet, zoals in het begin, maar meer alsof je in de regen hebt gelopen) en is het niet meer zo fris. Vooral op warme zomerdagen is dat wel eens lastig. Dan borstel ik het nog een keer of steek het op in een knot. Dat werkt voldoende, maar daar is het ook mee gezegd.

Ga ik door met de Rinse Only Method?

Inmiddels is het weer tien dagen later als ik dit stukje schrijf: 23 september 2022. Oftewel, ik heb gisteren de drie maanden gehaald! Met af en toe flink wanhopen, dat wel. En dan de grote vraag: ga ik door nu ik mijn streefdatum heb bereikt? Voor ik daar antwoord op geef, zet ik eerst een aantal voor- en nadelen op een rij.

Voordelen:Nadelen:
1. Het is natuurlijk en duurzamer1. Je moet door een vervelende overgangsfase
2. Je bespaart geld aan shampoo en andere verzorgingsproducten2. De verzorging is tijdrovend, vooral in het begin
3. Je haar groeit veel sneller (kan ook een nadeel zijn, maar voor mij niet)3. Je ruikt niet meer fris naar shampoo
4. Je kapsel krijgt meer volume en zit goed zonder stylingsproducten4. Je haar glanst niet meer optimaal/ glanst anders
5. Na de beginfase is het juist tijdbesparend5. Je krijgt in de loop van de dag een sliertig kapsel, dat je opnieuw moet borstelen
6. Na de overgangsfase wordt het niet meer zo snel vet6. Je haar voelt anders aan (omdat er een natuurlijke beschermlaag om zit)
7. Minder haarverlies en dus voller haar7. Je borstel moet je dagelijks reinigen, want die wordt veel sneller ‘vies’
8. Geen tot een heel stuk minder gespleten punten
9. Natuurlijke slag wordt versterkt
De tweede dag na ROM-wassen, resultaat na 3 maanden no poo

Het lijstje laat meer voordelen dan nadelen zien. Dat zegt op zich nog niet zoveel, want de nadelen kunnen zwaarder wegen. Voor mij is dat echter vooralsnog niet het geval. Hoewel ik niet zo enthousiast ben als anderen die mij voorgingen, voel ik, alles bij elkaar genomen, er wel voor om langer door te gaan. Ik ben nu al zo ver gekomen, ik zie geen reden om te stoppen.

Een heel avontuur

Nu ik er op terugkijk, vind ik het best een heel avontuur. Iedere week stond ik weer voor nieuwe problemen en was mijn haar weer heel anders. Ik heb van alles geprobeerd en geëxperimenteerd met diverse natuurlijke middelen en andere methodes – ondanks mijn voornemen dat niet te doen. Uiteindelijk zijn er maar weinig van die methodes echt fijn gebleken. Ik blijf bij de manier zoals hierboven beschreven en hoewel het niet zaligmakend is, en mogelijk niet voor iedereen evengoed werkt, is het voor mij een goed alternatief voor wassen met shampoo.

Voor wie het ook wil proberen en vragen heeft, stel ze gerust onder het eerste deel van dit verslag. Succes!

Vervolg van mijn ervaringen met de no-poo-methode:

Deel 5: tot 7 maanden vind je hier; een nieuw experiment.
Deel 6. een jaar zonder shampoo; het laatste deel van het verslag.


*Recept lijnzaadgel

Van wassen zonder shampoo of conditioner knapt je haar al op. Het blijft beter in model zitten en je haar droogt minder snel uit. Toch heb je misschien behoefte aan extra verzorging. Lijnzaadgel is net als aloë vera voedend, verzorgend en fijn om mee te stylen. Je maakt het zelf in enkele minuten. Wat heb je nodig?

Ingrediënten:
  • 2 eetlepels lijnzaadgel (de hele, met gebroken lijnzaad lukt het niet goed)
  • 200 ml water (maak niet teveel, het is maar kort houdbaar)
  • steelpannetje
  • klein potje
  • zeef
  • vers citroensap (paar druppels maar, de rest drink ik op met een glas water, heel gezond)
  • paar druppels etherische olie (lavendel is goed voor de hoofdhuid, maar andere geuren kunnen ook)
Bereidingswijze:

Je kookt het water met de lijnzaad tot er wit schuim ontstaat. Nog voor het schuim wegtrekt haal je de pan van het vuur (dit is al na een paar minuten, dus blijf erbij staan). Het is dan nog vloeibaar, een beetje zo dik als saus, maar het wordt iets dikker als het afkoelt. Giet het mengsel door een zeef in een kommetje of rechtstreeks in het potje (ik gebruik een klein theezeefje, dus dat gaat prima).

Laat het afkoelen en roer er daarna een paar druppels citroensap door. Dit verlengt de houdbaarheid iets. Roer er 2-3 druppels etherische olie door, indien je dat fijn vindt. Sluit het potje af en bewaar het maximaal twee weken in de koelkast.

Als verzorging: royaal aanbrengen in het haar, en net als met aloë vera weer ‘openbreken’ als het droog is. Het laat geen plakkerige sporen na in het haar. Als stylinggel: niet teveel aanbrengen waar gewenst. Zo laten drogen of iets losser kneden/ borstelen indien nodig.