Een wanhoopsdaad met verrassend resultaat

Het leuke van verplichte rust is dat ik nu meer tijd heb om te schrijven. Mijn hand geneest gestaag: ik kan weer typen, zolang ik mijn ringvinger ontzie. Het wordt ditmaal toch weer een lap tekst over haarverzorging. Gisteren was het namelijk zes weken geleden dat ik voor het laatst met shampoo waste. Wat is er in tussentijd gebeurd? 

Een korte samenvatting van het no-poo-logboek dat ik bijhoud: 

 • De eerste weken zijn afzien. Vet haar dat ik voornamelijk vast draag.
 • Na een week of twee/drie is er verbetering te bespeuren en geloof ik in een goede afloop. 
 • De komst van extreem warm weer heeft geen gunstig effect op mijn haren.
 • Een operatie aan mijn hand die de haarverzorging bemoeilijkt, doet het proces nog minder goed.
 • Aan het einde van de zesde week twijfel ik of het een goed idee is en ik stel vragen in de no-poo-Facebookgroep (mogelijk alleen zichtbaar als je lid bent van de groep). Ik weet dat het wel drie maanden of langer kan duren, maar ik heb het gevoel iets niet goed te doen. Help!

Veel bruikbare tips

Ik krijg van ervaringsdeskundigen, die mijn Facebookfoto’s beoordelen, te horen dat mijn haar er prima uitziet. Dat zegt mijn omgeving ook, maar als ik me er zelf niet prettig bij voel, dan maakt het me niet uit hoe vaak men mij complimenteert. Ik wil me schoon en fris voelen. 

Ook geven deze Facebookgroep-leden allerhande bruikbare tips die voor hen goed werken:

 • De haaraanzet kammen met een hondenluizenkam, plus haar drogen met een microvezeldoek (dat laatst heb ik eerder al geprobeerd, bevalt me niet goed)
 • Zouten en een ‘duster’ van Sea & See (erg benieuwd naar, maar ik probeer eerst goedkopere alternatieven)
 • Aloë-vera-gel als leave in
 • Kruidenthee als mist of leave in (al geprobeerd en is zeker fijn, maar niet zaligmakend)
 • Wassen met een een ayurvedische kruidenmix van reetha, shikakai en aloë vera poeder
 • Minder vaak wassen en dan tussendoor amandelolie en af en toe aloë-vera-gel
 • Minder vaak borstelen
 • Veel geduld hebben en niet opgeven (…)

De meest bruikbare tip vind ik het gebruik van aloë-vera-gel op handdoekdroog haar. Die probeer ik eerst. Daar gaat mijn voornemen om niet met prutjes en papjes te werken. Het goede nieuws is: dit advies is makkelijk en goedkoop, omdat ik een redelijk grote aloë vera heb staan. Toch kies ik, voor ik een aanval doe op de plant, voor kant en klare (zuivere) gel uit de winkel. Experimenteren met mijn eigen plant of gekochte bladeren kan altijd nog. En als dit niet bevalt, heb ik in ieder geval nog een fijne huidgel die niet na een paar weken al bederft.

Mijn kennismaking met aloë vera

Eigenlijk ken ik aloë vera alleen van een lekker drankje, als ingrediënt in cosmeticaproducten en als aftersun-smeersel. Nooit gedacht dat het ook wonderen verricht op je haren. Hoewel de aloë-tipper mij uitlegt hoe zij het toepast, google ik nog wat over het gebruik van aloë vera op je haar. 

De toepassingen zijn veelzijdig. Als stylingproduct, als haarmasker, als leave in etc. Aloë vera in je haar smeren heeft veel voordelen: het verzorgt, verzacht, hydrateert en herstelt het haar, daarnaast verkoelt het de hoofdhuid. Het schijnt heerlijk te zijn bij droge punten en voorkomt gespleten punten. Er kan niks misgaan lijkt me. Als het niet doet wat ik voor ogen heb, dan heb ik in ieder geval mijn haar weer een fijne boost gegeven. Overigens kan het wel ‘misgaan’ als je haar van nature veel proteïne bevat. Dat is bij mij voor zover ik weet niet het geval. En mocht het wel zo zijn, dan schijnt lijnzaadgel (ook eenvoudig zelf te maken) een fijn alternatief te zijn.

Curly girl

De crunch-krullentest

Tijdens mijn zoektocht naar aloë vera, stuit ik ook meermaals op de curly-girl-methode. Die methode ken ik wel, maar met mijn steile haar is dat niet zo interessant. Dacht ik. Tot ik lees dat het ook met steil haar resultaat kan geven. Om erachter te komen of het zin heeft deze methode te proberen, schijnt er een truc te zijn om het te testen: nat haar ‘crunchen’ (slag erin kneden). Als de slag blijft, heb je van nature slag in je haar, als het weer recht zakt niet. Ik weet dat ik van nature een minimaal beetje slag heb en dit is meer dan ooit sinds ik ben gestopt met shampoo en conditioner. Maar na de ‘crunch-krullentest’ blijk ik nóg meer krul/slag te hebben dan ik wist.

Ik bedenk ter plekke een eigen variant op de curly-girl-methode. Er zijn, zo kom ik achter, sowieso meerdere CG-stappenplannen (met stuk voor stuk allerlei vreemde Engelse termen waar ik een beetje kriebels van krijg). Bij al deze plannen worden de haren gewassen met conditioner en/of shampoo. Ik gebruik niet voor niets al zes weken geen haarwasproducten meer, dus ik hou mijn vertrouwde rinse-only-wasmethode aan.

Het verschil met voorheen zit hem nu in de manier van drogen. Ik scrunch/knijp het meeste water eruit. Vervolgens pak ik, zoals ik al zes weken doe, een T-shirt, en in plaats van daarmee een ‘wrong’ te draaien, doe ik nu het zogenaamde ‘plopping’: het losjes invouwen van de haren in het T-shirt. Vraag me niet waarom het zo heet, ik heb het ook niet bedacht. 

Scrunch out the crunch

Na een minuut of vijftien haal ik het T-shirt los. Ik scrunch/kneed de aloë vera in mijn haren. Dan laat ik het zo drogen. Dit duurt erg lang (meer dan een uur), dus niet geschikt op werkdagen buitenshuis, tenzij je in de avond doucht. En dan komt het leukste: ‘scrunch out the crunch’. De aloë vera zorgt voor een hard laagje (cast) om de haren, dit knijp je er uit op dezelfde manier waarop je de gel hebt aangebracht. Dat laagje valt overigens bij mij wel mee, misschien ben ik nog wat te zuinig geweest met de gel. Toch voel ik al knijpend mijn haar steeds zachter worden.

Ik kam het nog even door met een grove kam, want het heeft nu wel erg een beach look, wat heel leuk is in de zomer, maar toch niet echt wat voor mij. De slag is nu minder dan toen het nat was, maar meer dan ik ooit had. Wie mij voorheen ooit met slag zag, zag altijd de gevolgen van een knot of vlecht die ik die dag had gedragen. Nu is het gewoon mijn ‘eigen’ slag. 

Om mezelf nu een curly girl te noemen, gaat wel erg ver. Eerst maar eens kijken of de slag gedurende de dag blijft (ik schijn het er morgen met een beetje water weer in te kunnen kneden, daar kan ik mooi mijn home made lavendelwater voor gebruiken). Maar ik ben voorlopig tevreden!

Update na een half uur: een kort bezoekje buiten (tegen de dertig graden), laat mij mijn haar weer omhoog steken, dus erg lang plezier heb ik er niet van. Ik zie ook dat mijn haar nagenoeg, maar nog steeds niet 100% vetvrij is. Dat is ook niet zo gek, want aloë vera is geen reiniger, maar een leave-in. Het ziet er echter wel zoveel frisser uit, voelt zacht en schoon en daardoor voel ik me ook beter.

2 reacties op “Een wanhoopsdaad met verrassend resultaat”

 1. Albert Kok schreef:

  Interessant. Ik probeer ook alles minimaal te houden maar mijn vette hoofd heeft wel wat shampoo nodig. Maar die gebruik ik ook meteen overal voor en is het enige dat ik in mijn douche heb. Verder gebruik ik vaak deodorant en tandpasta maar dat was het dan ook. Heerlijk leeg is mijn badkamer, geen kasten vol zooi. Niet eens een kast.

  1. Yukiko schreef:

   Ja, dat snel vet worden heb ik dus ook, maar sinds ik weet dat dat ook zo voort blijft duren zolang als ik dat vet weer wegwas met een shampoo of haarzeep, probeer ik dat patroon te doorbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *