Rinse Only Method

Wat is de Rinse Only Method?

Rinse Only Method en Water Only Method zijn twee benamingen voor dezelfde no-poo-haarwasmethode. Alleen gebruik je, zoals in dit blog al kort uitgelegd, niet alleen geen shampoo meer, maar echt helemaal niks meer: alleen spoelen met water. Het is voor velen het ultieme no-poo-doel. Zelf vind ik het vooral makkelijk. Bijna alle no-poo-methodes zijn beter voor het milieu, maar dit is gewoon super praktisch. Geen geklieder met wat dan ook (al ben je in de overgangsfase wel veel tijd kwijt aan de hele procedure).

Na de overgangsperiode (de periode waarin je haar went aan de nieuwe wasmethode) zal de talgproductie stabiliseren en komen de natuurlijke haaroliën in balans. Kortom: het haar heeft geen verzorgings- of stylingproducten meer nodig. 

Er zijn vele handige blogs met informatie en de NoPoo/LowPoo-Facebookgroep is ook wel fijn. Van onderstaande links had ik het meest profijt:
Andrea’s ervaringen (LivingHip.nl)

Rachel’s ervaringen (natuurlijkehaarverzorging.nl)

Linda’s ervaringen (zaailingen.com)

Sarah’s ervaringen (Elle.com)

Facebookgroep No Poo/ Low Poo

Inmiddels houd ik zelf ook mijn ervaringen bij. Deze zijn hier te lezen: mijn no-poo-ervaringen.

Hoe doe je het?

  1. Voordat je begint, was je het nog eenmaal grondig met een sulfaathoudende shampoo, dit om alle resten vuil, talg, stof etc. te verwijderen. Sommigen kiezen voor vaatwasmiddel om het haar écht compleet te strippen van siliconen en andere chemische stoffen die shampoo en crèmespoeling achterlaten op je haar. Persoonlijk vind ik dit wel erg drastisch.
  2. Je borstelt je haar minimaal eenmaal per dag (je gaat het vanzelf vaker doen, in ieder geval in het begin) met een BBB (Boar Bristle Brush, ofwel een borstel met natuurlijke zwijnenharen)
  3. Eenmaal per dag doe je scritch&preen. Ik zag hier het meest tegenop, maar met steil haar kun je het ‘preenen’ gewoon met de borstel doen. Ik gebruik ook wel eens een microvezeldoek in plaats van mijn borstel of vingers. Werkt erg goed! Eerst masseer je uitgebreid je gehele hoofdhuid in cirkels. Je gebruikt ook zachtjes je nagels. Vervolgens verdeel je het talg (en ja, het vuil!) over je lokken. Dit kun je lok voor lok tussen twee vingers doen, of in mijn geval, met de haarborstel. Doe dit in ieder geval voordat je je haar gaat wassen.
  4. Het haren wassen doe je met warm (geen heet!) water. Gewoon zoals je dat zou doen met shampoo, maar dan dus zonder. Masseer je hoofdhuid goed, zodat alle viezigheid loskomt. Je spoelt het na met koud water. Inderdaad, dat is alles! Sommigen gebruiken alleen koud water, persoonlijk vind ik dat niet fijn. Niet vanwege de temperatuur (ik douche sowieso al koud), maar omdat dan niet alle talg wegspoelt.
  5. Wikkel je haren zonder te wrijven in een oud T-shirt of microvezeldoek. Zelf vind ik 10 minuten genoeg. Daarna laat ik het drogen aan de lucht. Mijn ‘voorste haren’ (bij de pony) kam ik los. De rest laat ik met rust tot het droog is.
  6. Borstel het droge haar door met een schone, droge BBB tot het glanst. Honderd slagen, net als vroegâh in grootmoeders tijd.

Wat heb je nodig?

Naast water heb je niet erg veel nodig. Eigenlijk is de enige musthave een BBB (borstel met varkens-/zwijnenhaar). In onderstaande afbeelding zie je wat ik zelf nog meer gebruik voor optimaal resultaat:

a. een microvezeldoek voor het preenen (talg verspreiden naar de haarpunten) – dit werkt beter dan met vingers en is bovendien minder vies
b. een BBB – die kun je zo duur aanschaffen als je zelf wilt; dit een een betaalbare, ik dacht van de Hema, werkt prima en vind ik fijn na het wassen
c. houten kammen – kammen met een houten kam geeft minder statisch haar, beschadigd het haar minder en die met grove tanden is fijn bij het ontwarren (de bamboe grove en fijne kam van Dille en Kamille zijn erg fijn)
d. een anti-klitborstel – werd geadviseerd, maar ik gebruik hem niet meer sinds ik mijn haar heb geknipt en het niet meer klit
e. in het begin erg handig: clipjes om je haar vast te zetten en je vette coupe te verbergen (liever geen elastiekjes)
f. een ronde BBBborstel met kunststof pinnen en varkenshaar, erg fijn bij het scritch&preen-proces, deze reinigt het haar beter dan die bij b. – deze komt ook van de Hema en heb ik al jaren
g. een handspiegel om met afgrijzen te kunnen zien dat je haar er aan de achterkant net zo vet uitziet als het voelt, of om juist te constateren dat het vandaag best meevalt
h. dit is voor mij de Rolls Royce onder de borstels: een antieke borstel van natuurlijk varkenshaar; ooit gekocht omdat ik hem zo mooi vond, maar blijkt nu zeer effectief bij het reinigen en laat mijn haar mooi glanzen
i. een portie eindeloos geduld (mijne wilde niet op de foto)

Verder gebruik je: een T-shirt of microvezel handdoek om je haar te drogen, afwasmiddel of een shampoorestje om je borstel(s) te reinigen, een oud kammetje om je borstels pluisvrij te maken. 

Is het geschikt voor iedereen?

Nee. Waarom niet?
Reden 1. Het schijnt dat het niet met ieder haartype lukt. Ik was vooraf bang dat ik daar ook onder zou vallen, aangezien ik al mijn hele leven een strijd tegen vet haar voer. Maar dat lijkt nu mee te vallen. 

Reden 2. Daarnaast is het wel een extra uitdaging als je bijvoorbeeld een beroep hebt met een representatieve functie. Als stewardess heb je tenminste nog een hoedje op, maar een receptioniste met een vettig soephoofd is niet bepaald geschikt als eerste aanspreekpunt van een vooraanstaand bedrijf. Je moet minimaal drie weken kunnen doorzetten, maar eigenlijk een stuk langer. 

Reden 3. Je moet het écht graag genoeg willen. De verhalen over de duur van de overgangsfase zijn wisselend. Maar al hoor je bij de gelukkigen die er met twee weken doorheen zijn, ook dat is best lang en onpraktisch. Een en ander hangt dus af van je persoonlijke doorzettingsvermogen. Ik ben benieuwd hoe lang het bij mij gaat duren, al ben ik voorzichtig positief na bijna drie weken. Mocht het anders worden, dan lees je dat in de updates.

Extra tips 

Tip 1: Bedenk goed of je het echt wilt, waarom je het wilt en stel jezelf een deadline tot wanneer je het wilt proberen. Schrijf deze argumenten en eventuele einddatum desnoods op als reminder, voor de keren dat je op wilt geven. Dat moment komt namelijk vanzelf de eerste weken.

Tip 2: Ik heb zelf een fijne ecologische dry shampoo achter de hand voor absolute noodgevallen. Ik heb het echter op moment van schrijven (dag 19 na start) nog niet nodig gehad. Over het algemeen kan ik de meningen van anderen wel loslaten. Maar ik kan me voorstellen dat als de koning me plotseling op audiëntie uitnodigt om een muurschildering te laten maken in zijn werkkamer, dat ik me prettiger voel bij een vetvrije look. Deze dry shampoo is volledig natuurlijk en werkt ontzettend goed. 

Tip 3: Trek je niet teveel aan van mensen die gruwelen of vieze gezichten trekken. De eerste dagen zijn misschien zum kotzen. Het resultaat ná de overgangsfase is niet vies maar juist heel natuurlijk. Mensen zijn de enige wezens* die shampoo ter hand nemen en dat doen we ook nog maar relatief kort (sinds 1927). Na een paar weken hervindt je haar (in de meeste gevallen) het zelfreinigende vermogen en de natuurlijke balans.

*) huisdieren tellen niet mee, dat hebben ook wij mensen bedacht en het is in de meeste gevallen niet eens nodig.

Tip 4: Ik lees veel verhalen over mislukte of juist geslaagde experimenten met allerlei natuurlijke papjes, mengels, maskers en prutjes. Mijn persoonlijke intuïtie zegt mij daar niet aan te beginnen, omdat je dan nog niet aan die natuurlijke balans van haarolie komt. Iedere verstoring is er een. 

Tip 5: Zoals aangegeven gebruik ik een T-shirt (een microvezel handdoek is ook goed, ik heb er wel al een gekocht, maar nog niet gebruikt) om mijn haar in te drogen. Een gewone handdoek schijnt ervoor te zorgen dat je haar sneller breekt. En droogwrijven is helemaal uit den boze. Dus knijp na het wassen voorzichtig het meeste water uit je haren en wikkel het in een oud T-shirt. Laat het dan een minuut of 5-10 met rust. Persoonlijk kan ik met een grove houten kam wel de voorste haren: de vogelnest-look is misschien heel artistiek, maar past toch niet zo bij mij. De rest kam ik pas als het droog is.

Tip 6: Zorg dat je borstel goed schoon is. Vooral in het begin/de overgangsfase borstel je veel talg mee. Ik waste de borstel de eerste twee weken na iedere borstelbeurt met wat afwasmiddel, omdat hij ook echt vies voelde. Later hoeft dat iets minder obsessief.