Mijn no-poo-ervaringen deel 3

Eerdere delen zonder shampoo:

Mijn no-poo-ervaringen deel 1: week 0 t/m 4 vind je hier; je leest vooral veel viezigheid.
Mijn no-poo-ervaringen deel 2: week 5 t/m 8 vind je hier; met een fijne ontdekking.

De eerste acht weken zonder shampoo/ no poo zijn achter de rug. Met goede en slechte dagen. De extreem hete zomer speelt hierin wel een beetje een verstorende factor. Het is immers bijna alleen maar superwarm geweest sinds ik besloot te stoppen met shampoo.

Eigenlijk wil ik ook zeker doorgaan tot en met de wintermaanden alvorens te besluiten dit op te geven of niet. Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat no poo en gutsend zweet niet echt een ideale combinatie is, dus dat helpt niet mee in het vormen van een goed oordeel.

Week 9

Dag 56. Vandaag (16 augustus 2022) ben ik precies 8 weken van de shampoo af en week 9 gaat in. Het is vandaag tevens de laatste dag van de hittegolf (al schijnt het volgende week weer opnieuw te beginnen). Daar ben ik wel blij om. De regen die is voorspeld is hard nodig voor mijn tuin en mijn haren kunnen wel eens een dagje zonder gutsend zweet gebruiken. Was ik net zo ver dat ik langer dan een dag zonder wassen kan, was ik het toch weer om de dag, omdat het zulk klef weer is.

Aloë vera is nog steeds een uitkomst en houdt mijn haar frisser om te zien. Toch is het wél weer een product, en ook nog eens in plastic verpakt. Precies wat ik niet wil, dus of ik het zo intensief blijf gebruiken weet ik nog niet. Daarnaast voelt het een beetje als een lapmiddel, net als droogshampoo.

De lijnzaadgel bevalt ook goed als stylingproduct, al is het wat kort houdbaar vind ik. Het schijnt dat een paar druppels citroensap de houdbaarheid verlengt. Het leuke aan de lijnzaadgel vind ik dat je er je eigen etherische geurolie aan toe kunt voegen naar geurvoorkeur en stemming. Dat kan overigens ook als je zelf aloë-vera-gel maakt, zo ver ben ik echter nog niet.

Wat me opvalt is dat het borstelen (dat doe ik toch wel minimaal één, tot wel drie keer per dag) steeds zo’n vieze borstel oplevert. Dat zit dus blijkbaar allemaal in mijn haren. Ik had verwacht dat dit minder zou worden, maar ik denk dat ook hierbij de hitte (zweterig weer plus veel stof in de lucht) een grote rol speelt.

Dag 58. Het is nu donderdag 18 augustus en dat betekent dat ik over drie dagen precies 2 maanden zonder shampoo was. Op Facebook tipt iemand mij dit filmpje. Mocht je geen facebook hebben of mocht het filmpje niet (meer) werken, het is een dame die uitlegt hoe zij haar haren alleen met water wast en dit vervolgens in 200 (!) slagen droogt met een microvezeldoek. Of eigenlijk twee doeken, in iedere hand houdt ze er een. Ze heeft een korte boblijn met steil haar, maar toch vind ik het interessant genoeg om zelf te testen.

Hiervoor laat ik mijn haar flink vies worden. Dat is niet zo heel erg moeilijk aangezien het nog steeds gruwelijk heet is, de laatste stuiptrekkingen van een hittegolf, dus het enige wat ik doe is mijn haar nog een dag later wassen dan ik anders zou doen. Resultaat, beschamend vies haar. Zelf gebruik ik maar één doek aangezien ik een vrij grote heb: een microvezel mop/dweil van de Action (99 cent, dus het experiment wel waard).

Ik was mijn haar zoals ik inmiddels al twee maanden ben gewend: eerst met warm water en dan met koud water uitspoelen. De afgelopen weken was ik daarbij ook lekker in de weer met aloë vera en bijbehorende was/droogmethode. Dat vervang ik nu door 200 keer droogvegen, waarbij ik voorovergebogen sta. Eerst haal ik de doek over mijn hele schedel (slag 1) en dan haal ik de doek over de lengtes (slag 2). Dit herhaal ik in totaal 50 keer (=100 slagen), dan keer ik de doek om en herhaal alles nog een keer (=200 slagen in totaal).

Mijn haar is al bijna droog als ik klaar ben. Ietwat duizelig van het lange gebukt staan, bekijk ik het resultaat: alsof ik mijn haar met shampoo heb gewassen. Glanzend en schoon! Zo schoon is het in de afgelopen twee maanden niet geweest, omdat er altijd wel een minuscuul klein beetje talg achterblijft. Ik kan maar één nadeel ontdekken: het is ontzettend steil, en dat terwijl ik zo blij was met de slag die ik kreeg bij het gebruik van aloë vera.

En dan de vraag: is dit voor herhaling vatbaar? Met lijnzaadgel krijg ik er een beetje slag in terug, maar dit zakt in de loop van de dag toch vrij snel weer uit, in tegenstelling tot het vorige experiment met aloë vera. Ik ga nu kijken of ik beide methodes met elkaar kan combineren, dus wordt vervolgd!

Dag 60. Vandaag probeer ik mijn eigen variant van de doekenmethode: ik haal 100 keer een droge microvezeldoek over mijn nog ongewassen haar, daarna maak ik de doek vochtig en herhaal het nog eens 100 keer. Vervolgens was ik mijn haar met alleen water en doe ik het verder zoals ik het hier beschreef. Resultaat: schoon haar en weer mét krul/slag, maar niet zoveel glans als ik afgelopen donderdag had. Toch ben ik wel tevreden vooralsnog. Eens kijken hoe het er morgen uitziet.

Week 10

Dag 66. (vrijdag 26 augustus) Ik ben nu ruim 2 maanden bezig met no poo en ik heb nog steeds niet de ideale methode gevonden om mijn haar schoon te krijgen en te houden. Nu heb ik weer hetzelfde gedaan als op dag 58, omdat met die manier mijn haar veruit het schoonst wordt van alles wat ik tot nu toe heb geprobeerd. Daarnaast werken die doeken op droog haar minder fijn, omdat het ook wel wat haren meetrekt. Dus 200 slagen met microvezel ná het wassen. Als ik daarmee klaar ben, maak ik mijn haar weer nat en kneed/scrunch ik de slag erin terug en droog ik het met de plopping-methode en daarna aan de lucht. Ook kneed ik er weer aloë vera in. Het werkt redelijk, maar het is toch steiler dan normaal.

Ik gebruik de aloë vera best veel omdat het het haar opfrist en volume geeft. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik het wel voel in mijn haar. Het is niet plakkerig of zo, maar je voelt een ‘laagje’. Dus uiteindelijk denk ik dat het geen blijver is, zeker omdat ik eigenlijk niet afhankelijk wil zijn van producten. Op misschien af en toe een natuurlijk haarmasker na.

Week 11

Dag 71. Het is een voldongen feit: twee grote fiasco’s in één week. De eerste gebeurde eigenlijk nog in week 10, maar ik had afgelopen week geen tijd deze op te schrijven. Het is een erg voorspelbare mislukking. Eentje in de categorie “op voorhand gedoemd te mislukken”.

Ik heb best last van statisch haar. De punten voelen vrij droog aan. Ik weet dat amandelolie erg goed is voor je haren, dus ik deed een paar (echt hooguit 2 of 3) druppels pure amandelolie op mijn handpalm en kneedde het in mijn punten. Aanvankelijk leek het goed te gaan, tot ik die avond mijn haren borstelde. Het werd één grote vette soep. Gelukkig bleek goed wassen met lauwwarm water in combinatie met de doekenmethode van dag 58 de redding. Het resultaat was uiteindelijk best glanzend haar, maar het heeft me veel tijd gekost het goed schoon te krijgen.

Fiasco nummer twee is vele malen rampzaliger. Ik overdrijf niet. Nog steeds vind ik mijn haar vrij droog en ook nog steeds niet 100% schoon zolang ik het echt alleen met water was. Ik weet via uitgebreid Googelen en de ervaringen van anderen, dat ei soms even een bepaald patroon kan doorbreken. Ook heb ik gelezen dat je er een masker van kunt maken. Een haarmasker spreekt me meer aan dan ei gebruiken als shampoo. Ik maak braaf volgens aanwijzingen van een of andere website vol natuurlijke haarverzorgingsmethodes een papje van:

  • 150 gram yoghurt
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel honing

Ik pruts het in mijn haren en laat het een kwartier zitten. So far so good. Vol verwachting spoel ik het uit met lauw (tegen koud aan, anders stolt het ei) water. Grondig, want ik weet van ervaringsdeskundigen dat ei zich lastig uit laat spoelen. Eenmaal opgedroogd ben ik getuige van een natuurramp op mijn eigen hoofd. Ik weet niet wat er is gebeurd, maar het ziet er rampzalig uit. Snel was ik het opnieuw uit, best een beetje balend, want het duurt lang voordat het droog is. Wederom droogt het echt vies op. Ditmaal was ik het nog langer (tot zover mijn waterbesparing van deze week) en ik droog het met de microvezeldoekenmethode. En dat terwijl mijn tijd best kostbaar is.

Helaas, ook met de beproefde doekenmethode blijft het vies. Het erge is nog wel dat het stinkt. Alsof ik met een zuur omelet op mijn hoofd loop. Het totaalplaatje is wel een stuk minder erg dan eerder deze dag, ik ga zelfs met deze kluts-ei-coupe boodschappen doen. Bij thuiskomst was ik het nog een keer, nu met citroenwater. Ook ergens gelezen als fijn en ideaal om geurtjes te neutraliseren. Je raadt het misschien al. Het helpt niet. Sterker nog, nu ruikt het naar citroen-omelet en het ziet er weer viezer uit.

Tijd om te doen wat ik niet van plan was: ik ga met grof geschut te werk. Ik meng een kopje water met een theelepel bakingsoda. Even in laten trekken en grondig uitspoelen. Eindelijk is mijn haar schoon en stinkt het niet meer. Wat hebben we hiervan geleerd? Blijf bij je voornemen om alleen met water te wassen, zonder prutjes en papjes.

Week 12

Dag 84. Het is nu maandag 12 september 2022, morgen heb ik de twaalf weken gehaald. Dat is nog net niet de drie maanden die ik mezelf had voorgenomen, maar evengoed al veel langer dan ik voor mogelijk had gehouden. Welke doelen zijn er al behaald?

  1. ik ben shampoovrij gebleven
  2. ik heb alleen natuurlijke middelen gebruikt
  3. mijn haar is door de ergste vette fase heengekomen (geen vette plak meer op mijn hoofd)
  4. ik krijg mijn haar ook zonder shampoo goed schoon

Het enige vooraf voorgenomen doel dat ik (nog) niet heb bereikt is: langer dan een dag zonder wassen kunnen. Ik was mijn haar nog steeds om de dag en dat is na de tweede dag ook echt nodig. Zal dat ooit gaan lukken?

Vervolg van mijn ervaringen met de no-poo-methode:

Mijn no-poo-ervaringen deel 4. vanaf week 13 vind je hier; het doel in zicht.
Mijn no-poo-ervaringen deel 5: tot 7 maanden vind je hier; een nieuw experiment.
Mijn no-poo-ervaringen deel 6. een jaar zonder shampoo; het laatste deel verslag.

Reageren of een vraag stellen? Dit kan onder het eerste deel!