Hoe bepaal je tarieven?

Zoals ik al eerder aankondigde, ga ik (weer) voor mezelf beginnen. Afgelopen zomer schreef ik heel enthousiast ‘dit najaar’. Inmiddels is de startdatum verschoven naar ‘begin 2021’. Niet omdat ik lijd aan een hardnekkige vorm van procrastinatie, maar omdat het belastingtechnisch gezien verstandiger is om aan het begin van een kalenderjaar te starten. Het geeft me tevens meer tijd om nou eens goed uit te zoeken hoe ik het ga aanpakken.

Struikelpuntje

Op zich hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn; ik heb ervaring met werken als ZZP-er, heb geen financiering nodig en er zijn vooralsnog geen ambities om een miljoenenbedrijf op te zetten. Toch blijf ik juist wel hangen op financieel vlak, met name op het gebied van tekenen in opdracht. Aanvankelijk dacht ik: “als ik maar wat inkomsten heb om mijn vaste lasten te betalen”. Maar na veelvuldig voor gek verklaard te zijn dat ik voor een hongerloontje ga werken, ben ik toch wat kritischer gaan nadenken over de tarieven. Het blijkt best een struikelpuntje, ik kom er niet uit wat een realistisch tarief is.

Research op internet levert geen duidelijkheid op. De prijzen bij ‘collega’s’ lopen enorm uiteen en een logica is niet te ontdekken. Waar de een bijna 300 euro vraagt voor een portret, neemt een ander genoegen met 85 euro. Soms blijkt een potloodtekening bij de één duurder dan een nog veel mooier en arbeidsintensiever olieverfschilderij bij de ander.

Zentangle is tijdrovend

Ik teken erg graag in Zentangle-stijl met een voorliefde voor (huis-)dieren. Hoewel ik mezelf daar niet toe wil beperken, denk ik wel dat daar meer animo voor is dan voor bijvoorbeeld mixedmedia-art. Voor wie nog niet weet wat Zentangle® is, het is een tekenstijl dat bestaat uit veel priegelige patroontjes. Erg rustgevend om te doen; het voelt als puzzelen met patronen en vormen. Keerzijde is dat er een boel tijd in gaat zitten. Een tekening op A3formaat kost me minimaal tien uur. Zou ik een fatsoenlijk ZZP-uurloon rekenen, dan maakt dat een portret ineens onbetaalbaar.

Daarom vraag ik het maar gewoon, bij wijze van marktonderzoek. Ik zoek echt een eerlijk antwoord en eerste ingeving op de volgende vraag: wat zou jij overhebben voor een tekening zoals onderstaande voorbeelden (allen op A3-formaat)? Dit los van de feiten dat je mij persoonlijk kent, je wel of niet van deze stijl houdt of dat je misschien niet eens een huisdier hebt. Ook de antwoorden van anderen hoef je niet mee te nemen in je oordeel. Ik hoor het graag in een reactie hieronder. Het zou mij erg op weg helpen.

12 reacties op “Hoe bepaal je tarieven?”

 1. Lilian Visser schreef:

  Kun je niet juist andersom beginnen: hoeveel uur kost een tekening en welk uurloon reken je? Als ze als warme broodjes over de toonbank gaan, kun je dan alsnog je tarief verhogen.

  1. Yukiko schreef:

   Dat wordt heel erg afgeraden, ook door de KVK. Maar zou ik zelf ook logischer vinden hoor.

 2. Marjan schreef:

  Ik sluit me aan bij Ximaar, maar zou wel altijd laten weten dat de echte prijs €550,- is. Bijvoorbeeld, priis is €550,-. De eerste 10 opdrachtgevers betalen 50%, de volgend 10 betalen 75% en daarna betalen kopers de volle mep.

  1. Yukiko schreef:

   Ooh dat is ook nog wel een goed idee. Er zijn zoveel goede ideeën voorbij gekomen, heel erg bedankt.

   Al vind ik 550 wel écht teveel voor de tekeningen die ik nu maak. Dat zou voor een schilderij wel weer een redelijke prijs zijn.

 3. Ximaar schreef:

  Misschien is juist tijd de lastige factor. Voor een normale baan heb je minimaal 50 euro per uur nodig, waarvan een flink deel richting belastingdienst gaat. 10 uur is dus 500 euro en met materiaalkosten al snel 50 euro meer. Bij hobby wordt tijd nooit meegerekend. Maar anders zijn hobby’s als een volkstuintje of weet ik niet wat ook nooit lonend. Als je vind dat dit voor jou voor 50% hobby is, dan zou je de prijs kunnen halveren naar ca. 275 euro. Ik haal alle muurdecoratie bij de kringloop, en heb gee huisdier…. 😉

  1. Yukiko schreef:

   Ja dat is ook wel wat andere suggereren inderdaad. Dankjewel Ximaar!

   1. Ximaar schreef:

    Ik weet niet of het gebeurt, maar je zou ook het origineel voor 200 kunnen verkopen en bijv. 10 gesigneerde kopien voor elk 40 euro. Waarbij je plechtig beloofd dat er niet meer dan 10 kopien zijn om het zo toch redelijk uniek te houden.

    1. Yukiko schreef:

     Ja zo’n constructie kan leuk zijn bij een algemeen onderwerp, maar ik wil vooral persoonlijke tekeningen maken. Zoals dus huisdieren, maar bijvoorbeeld ook tekeningen als kraamcadeau waarin naam, geboortegewicht, datum, sterrenbeeld, etc. zijn verwerkt.

 4. Leander de Goede schreef:

  Best een lastige vraag. Ik begin zelf nog maar net met betaalde illustratie opdrachten en heb ook moeite om daarin een prijs te bepalen. Het is vaak ook voor mensen die ik persoonlijk ken, dus dan ben ik sowieso geneigd om het wat goedkoper te maken. Tegelijkertijd wil ik ook niet mijn collega illustratoren uit de markt prijzen. Ik zou persoonlijk verwachten dat illustraties zoals deze al snel een paar honderd euro kosten, ook al is dat als je terugreoent naar een uurloon inderdaad misschien zelfs nog weinig is.

  1. Yukiko schreef:

   Dank voor je reactie, Leander! Ik neem het mee in mijn besluit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *