De geboorte van yukiko.nl

Sinds vandaag is het officieel: met terugwerkende kracht ben ik vanaf 4 januari 2021 wederom zelfstandig ondernemer. Dit onder de sprankelende naam ‘yukiko.nl’ (inderdaad, zonder hoofdletter), als freelance tekstschrijver en illustratrice. Of anders gezegd: ik doe de dingen die ik leuk vind om te doen en dan vanaf nu tegen betaling.

Nummertje trekken

Ik zwem nog niet in het werk, al zijn de eerste opdrachten en oriënterende afspraken al binnengedruppeld. De rest komt wel, ik heb er alle vertrouwen in. De eerste weken zullen vooral draaien om het verbeteren van mijn website en deze geschikt maken voor zakelijke doeleinden. Daarnaast moet ik een administratie opzetten en zorgen voor naamsbekendheid. En dat alles tussen de perikelen van het thuisonderwijs door. Een uitdaging: voor mijn laptop moet ik tegenwoordig een nummer trekken en netjes op mijn beurt wachten, net als vroeger bij de bakker.

De vorige keer dat ik de Kamer van Koophandel verliet met een bewijs van inschrijving onder de arm, moest ik meer onder druk werken en stond er meer op het spel. Nu kan ik het doen zoals ik zelf wil. Daarnaast draait het dit keer niet alleen om schrijven. Ik wil de focus langzaam verplaatsen naar tekenen en hoop daar uiteindelijk de meeste opdrachten mee te krijgen. Ik heb er ongelooflijk veel zin in.

Niet zo zakelijk

Mijn zwakke punt is dat ik niet zo zakelijk ben; ik wil vooral gelukkig worden van wat ik doe – hoewel ik besef dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Dat het mij ontbreekt aan commercieel inzicht is natuurlijk niet slim om te openbaren op de eerste dag als ondernemer. Maar omdat ik geen intenties heb om een invloedrijke, beursgenoteerde zakenvrouw te worden, denk ik niet dat het een confidentieel geheim is. Bovendien is alles te leren.

Eerdere vragen die ik stelde, zoals bijvoorbeeld over de tarievenkwestie, leverden mij heel interessante reacties op, zowel op Facebook als op mijn blog. Het is fijn als mensen hun inzichten en expertise met je delen. Ik sta overal voor open, dus als iemand nog leuke tips en handige weetjes paraat heeft op gebied van ondernemerschap; houd je vooral niet in om deze met mij te delen! Het wordt zeer gewaardeerd.

4 reacties op “De geboorte van yukiko.nl”

 1. Mack schreef:

  En hoe staan de zaken? Elon Musk al voorbij?

  1. Yukiko schreef:

   Gelukkig niet haha, niks voor mij die wereld. Op dit moment ben ik nog druk bezig om mijn website aan te passen, een studie en ik moet nog een administratie opzetten. Qua website: het blog gaat meer naar de achtergrond en zakelijke teksten komen op de voorgrond, maar verder blijft deze website vooral ook gewoon blog.

   Ik heb wat opdrachten openstaan, maar ik kom tijd en ruimte tekort nu met een thuisleerling. Zoals de rest van Nederland en de wereld zeg maar.

   1. Mack schreef:

    Tijdig factureren is het belangrijkste. Daarna achter je geld aanzitten. De rest kun je achteraf doen.

    1. Yukiko schreef:

     De klanten die ik nu heb zijn snelle betalers, weet ik uit ervaring van mijn vorige onderneming, waarvan ik hen ken. Dus daar maak ik me op dit moment nog niet druk om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *