Een verzoek: wie wil mij helpen?

Tekenopdracht
Tijdelijke actie: een teken-/schilderonderwerp in ruil voor een digitale versie van mijn vertolking

Let op: dit blog stamt uit 2018 en is niet meer van toepassing!

wil je wel graag dat ik voor je teken? Klik hier voor de mogelijkheden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik heb een verzoek aan eenieder die dit leest. Het Grote Hoe, Wat & Waarom zal ik nader toelichten. Maar voor wie reeds in dit stadium argwaan op voelt borrelen: nee, het kost jou géén geld*, amper tijd en levert je nog wat op ook, je kunt gerust verder lezen (of scrollen, indien ongeduldig).

De grote banenzoektocht

Een paar weken geleden ben ik gestart met een queeste: de ogenschijnlijk onmogelijke zoektocht naar een voldoening gevende baan. In mijn blog over burn-out zijn schreef ik het al: ik zoek, zoals zovelen, werk waar ik energie van krijg. In mijn geval is dat met name in de richting tekenen, schrijven en fotograferen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het zijn ietwat lastige ambities als je ook nog graag een portemonnee wilt vullen.

Zou je me vragen wat ik het liefst wil, dan zeg ik volmondig: tekenen, schilderen en illustreren. Mitsen en maren zijn uit den boze als het gaat om ambities. Maar toegegeven, met mijn huidige werkervaring op het creatieve en artistieke vlak is het een tamelijk utopische wens. Hoewel ik vastberaden ben om me daar niets van aan te trekken en er toch verder mee te gaan, ben ik ook realistisch. Zodoende is er gaandeweg een tweestrijd ontstaan die mijn zoektocht niet heeft vergemakkelijkt.

Zoals een goede queeste betaamt, komen er met ingewikkelde kwesties ook oplossingen. In dit geval in de vorm van het bevrijdende voornemen om maximaal 20 uur per week te besteden aan inkomsten werven. Een strikte begrenzing, zodat er voldoende tijd overblijft om productief te zijn op creatief vlak.

Schrijfwerk

Homepage Blad voor je Mond
Een screenshot van mijn website toen ik een eigen onderneming had

Een paar jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen onder de naam Blad voor je Mond. Ik hield mij als ZZP-er voornamelijk bezig met content management voor duurzame bedrijven. Oftewel het schrijven van SEO-vriendelijke webteksten, content voor zakelijke sociale media en correctie-/redactiewerk in de breedste zin van het woord.

Aanvankelijk wilde ik dat niet meer oppakken. Werken als freelancer/ ZZP-er geeft voordelen, maar ook nadelen. Nog voor ik goed en wel die balans had opgemaakt en besloot dat ik dat misschien toch nog wel wilde, maar alleen voor een werkgever, werd de eerste opdracht zomaar in mijn schoot geworpen.

Samen Duurzaam Nieuwegein
Sinds oktober 2018 werk ik als vrijwilliger bij Samen Duurzaam Nieuwegein

Iemand stuurde me een vacature van vrijwilligerswerk voor Samen Duurzaam Nieuwegein. Precies mijn doelgroep van weleer: een duurzame organisatie. Met daarbij een taakomschrijving die naadloos aansluit bij wat ik altijd met veel plezier heb gedaan: teksten schrijven voor de website en hun sociale media bijhouden.

Van het een komt het ander

Vrijwilligershuis Nieuwegein
Sinds deze week mijn werkgever

Het leukste is nog wel dat uit het vrijwilligerswerk een betaalde baan bij Vrijwilligershuis Nieuwegein voortvloeide, waardoor toevalligerwijs tevens mijn oude opdrachtgever weer met werk aan kwam zetten. Bijzonder hoe in korte tijd uit het één het ander voortkomt. Mijn urenplanning begint zelfs wat in het gedrang te komen.

Een lang verhaal om uiteindelijk te belanden bij de grote vraag aan jullie. Juist omdat ik niet wil dat mijn voornemen om meer te tekenen gevaar gaat lopen heb ik aan/voor jullie een vraag/voorstel annex tijdelijke actie:

Ik ben op zoek naar opdrachten/onderwerpen/inspiratie. Wie wil mij helpen?

Mijn verzoek is eigenlijk heel eenvoudig. Jij geeft mij een tekenonderwerp om mijn portfolio opvulling te kunnen geven, jij krijgt van mij een digitale versie (in hoge resolutie) van het eindresultaat.

Wat willen jullie graag door mij getekend zien?

Dit zijn de basisprincipes en voorwaarden:

 • Jij verzint een leuk of gek, bijzonder, mooi, persoonlijk onderwerp. Ik kijk of ik daar wat mee kan
 • Het is geheel vrijblijvend en verplicht zowel jou als mij nergens toe
 • Denk ruim: een portret, een droom of fantasie, je huisdier, een gebeurtenis. Bijna alles is mogelijk (het kan zijn dat ik vraag om fotomateriaal)
 • Met het kiezen van een onderwerp moet rekening gehouden worden met het feit dat ik het resultaat openbaar plaats op diverse media. Dus graag geen verzoeken om persoonlijke naaktportretten, ethisch onverantwoorde onderwerpen of extreme gruwelijkheden die niet geschikt zijn om te delen met de tere zieltjes onder ons
 • Je mag een voorkeur uitspreken voor wat betreft het te gebruiken medium (materiaal en ondergrond) en de teken-/schilderstijl (fantasievol, realistisch, cartoonstijl, verzin het maar), waarbij ik overigens geen garantie geef dat ik dat ook toepas
 • In ruil voor een onderwerp krijg je gratis een digitale versie van het resultaat in hoge resolutie. Deze mag met naamsvermelding ook vrij gedeeld, uitgeprint of weggegeven worden
 • Als onderdeel van de actie: het eindresultaat is tevens beschikbaar om aan te schaffen (zie nogmaals de*) met 50% korting op de reguliere waarde (die wordt bepaald aan de hand van materiaalkosten en arbeidsuren). Wacht daarbij niet tot ik reeds ben overleden, want dan stijgen de prijzen aanzienlijk naar het schijnt
 • Deze actie duurt nog tot nader te bepalen datum (einddatum wordt ruim van te voren aangekondigd)

*) wees niet bevreesd, dit zijn niet de befaamde kleine lettertjes om je op tactische wijze te bedotten, maar het is wel een subtiele toevoeging in een zijspoor van dat genre: het kost geen geld, tenzij je het origineel aan wilt schaffen.

7 reacties op “Een verzoek: wie wil mij helpen?”

 1. Rob Alberts schreef:

  Is deze oproep nog steeds geldig ????

  Vragende groet,

  1. Yukiko schreef:

   Ja, die staat nog steeds. Wel moet ik erbij vermelden dat ik het onverwacht erg druk heb gekregen, waardoor de wachttijd langer is dan ik voorzag toen ik dit aanbod de wereld in slingerde.

 2. Marjolijn schreef:

  Hi Yukiko, wat maak je toch ongelooflijk mooi werk. Deze oproep vind ik zo bijzonder dat ik gelijk een opdracht wil plaatsen. Ik spaar vintage herten. Zou je een hert willen tekenen in een wilde bloemenomgeving?
  Liefst realistisch met een vintage twist. Kun je hier iets mee? Succes! Gr Marjolijn (je oude klasgenoot uit Apeldoorn)

  1. Yukiko schreef:

   Bedankt voor je reactie en compliment, Marjolijn. Dat klinkt wel als een superleuke uitdaging ja! Ik heb op het moment reeds een aantal verzoekjes op de plank liggen, maar ik ga er mee aan de slag!

   1. Marjolijn schreef:

    Geen haast! Gewoon wanneer het kan! 🙂

 3. Ingrid schreef:

  Een opdracht als in: kun je een tekening/ schilderij maken van mijn Eend?

  1. Yukiko schreef:

   Ja, leuk! Als je mij een foto stuurt dan ga ik er mee aan de slag. Wat wil je het liefst? Geschilderd? Getekend? Met een artistieke twist of een realistische weergave?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *