Macrofotografie

Macrofotografie aster

Een ontluikende asterknop, ooit wel eens van zo dichtbij bestudeerd?

Een van mijn meest favoriete vormen van fotografie is macrofotografie. Deze manier van fotograferen opent een hele nieuwe wereld en heeft mij anders leren kijken naar de schoonheid van de natuur.

De term macrofotografie

De meeste compactcamera’s hebben een macrostand. Hiermee kun je heel dicht op je onderwerp nog een scherpe foto maken. Zelfs met je smartphone lukt dat vaak wel, al dan niet met behulp van een camera-app (Ik behaalde ooit bijzonder mooie resultaten met Camera ZOOM FX, deze app heeft zowel een gratis als premium versie).

De term macrofotografie wordt in de praktijk nog wel eens onjuist toegepast op alles wat je van dichtbij fotografeert. Het grootste verschil met deze macrostand ten opzichte van een camera met macrolens is dat de achtergrond minder vervaagt ten opzichte van je onderwerp.

Close-upfotografie met mijn smartphone en de Camera ZOOM FX app

Close-upfotografie met mijn smartphone en de Camera ZOOM FX app

Fotograferen met de macrostand heet officieel ook geen macrofotografie, maar close-upfotografie. Bij macrofotografie is het ook niet per se noodzakelijk dat je dicht op je onderwerp fotografeert. Het hangt helemaal af van welk objectief je gebruikt. Zo zijn er ook telemacrolenzen, waarbij je van flinke afstand je onderwerp scherp in beeld kunt krijgen.

Wat macrofotografie inhoudt

De letterlijke definitie van macrofotografie is een-op-eenfotografie, een foto waarbij de afbeelding op de sensor even groot is als het onderwerp in de realiteit. Er zijn verschillende macro-objectieven op de markt, met verschillende prijskaartjes, maar bijna allemaal vallen ze in de categorie flink prijzig. Omdat ik daar zelf (nog) niet mee fotografeer, ga ik daar in dit blog niet dieper op in.

Macrovoorzetlens

Voor macrofotografie gebruik ik vooralsnog de veel betaalbaardere Raynox voorzetlens. Een prima alternatief voor een macrolens. Als hobbyfotograaf, dé manier om eens te experimenteren met deze bijzondere vorm van fotografie.

Zo’n macrovoorzetlens geeft de nodige beperkingen, maar vooral ook uitdagingen. Niet zonder uitzondering is het resultaat bijzonder en verbluffend mooi. Hetgeen vooral ligt aan de gedetailleerde schoonheid van de natuur, die anders voor het oog verborgen blijft.

Goed licht en weinig wind

Macrofotografie heeft de beste slagingskans als de zon schijnt en het windstil is, omdat de camerainstellingen vragen om goed licht.

Bij gebruik van een macrovoorzetlens is de foto al snel bewogen of te donker. Een goede macrofoto maken lukt zelden zonder gebruik te maken van een statief. Daarom is het niet altijd geschikt om even tussendoor tijdens een wandeling snel wat macrofoto’s te maken, zeker niet als je in gezelschap verkeert.

Camerainstellingen bij macrofotografie

Lieveheersbeestje macrofotgrafie

Deze foto is genomen met mooi weer en gebruik van een statief en macrovoorzetlens. Zie je hoe je ineens met andere ogen naar zo’n lieveheersbeestje kijkt? Het wordt bijna een individu waarmee je je kunt identificeren.

Doordat je met macrofotografie dicht op je onderwerp zit, heb je weinig scherptediepte. Dit is op te vangen door het diafragma te verkleinen naar minimaal f/11. Toch geeft een groter diafragma soms wel een heel bijzonder effect. /het haalt je onderwerp echt naar voren.

Ook ben je meestal afhankelijk van een korte sluitertijd, wat neerkomt op minimaal 1/100. Met een statief kun je dat nog wel een beetje oprekken, helemaal wanneer je onderwerp niet beweegt. Je kunt hierbij ook nog wat experimenteren met de ISOwaarde, maar probeer deze zo laag mogelijk te houden. Ruis valt erg op bij een macrofoto.

 

Macrofoto’s nodig?

Als het gaat om natuurfoto’s, dan kan ik de meeste creativiteit kwijt in macrofotografie. Het leent zich vooral voor het fotograferen van planten en insecten, vanwege de prachtige details die worden blootgelegd met een macrofoto. Heb je gedetailleerde macrofoto’s nodig, maar kan of wil je dit niet zelf doen? Ik ga graag voor jou aan de slag. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

5 reacties op “Macrofotografie”

  1. Zjoizie schreef:

    Wat schitterend: dat lieveheersbeestje!

  2. Mack schreef:

    Wat weet je toch veel voor je leeftijd.

    1. Yukiko schreef:

      Je weet bij heksen nooit wat hun echte leeftijd is toch?

  3. Ilona Wielinga schreef:

    Macrofotografie vind ik persoonlijk ook een van de leukste dingen om te doen. Ik heb zelf een 50mm macrolens en ik word daar gewoon oprecht gelukkig van, haha.

    1. Yukiko schreef:

      Oeh ja, tof! Dat is ook wat ik voor ogen heb om aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *