Dag 2021 – Welkom 2022

Het is vandaag eindelijk de laatste dag van december 2021. Afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Als ik kijk naar mezelf, ben ik best tevreden met afgelopen twaalf maanden, maar over de grote linie was het denk ik voor de hele wereld een bizar en roerig jaar met veel rare bokkesprongen en vervelende kuren. Een jaar om maar snel achter ons te laten.

Er zijn al genoeg terugblikken en nieuwsoverzichten en ik ben op zich al niet zo’n fervent volger van het nieuws. Dus ik bespaar mezelf de moeite om aan te halen wat mij allemaal is opgevallen in 2021 met alle waaroms en wants. Om er toch niet helemaal aan voorbij te gaan, heb ik er een oud-en-nieuwpagina aan gewijd in mijn art journal. De beelden spreken voor zich, lijkt mij.

Dag 2021 - Welkom 2022
Dag 2021 – Welkom 2022

Het jaar van het Grote Niet Weten

Er liep voor mij één rode draad door dit jaar: het allemaal ‘Niet Weten’. In een tijd waarin iedereen zijn mening klaar heeft, lijk ik daar alleen in te staan en kan ik alleen maar met verbazing toekijken wat dat zogenaamde ‘Wel Weten’ doet met de mensheid. Ik zag overal virusdeskundigen en medisch adviseurs opdoemen. Ik zag mensen die zich ontpopten tot politiek adviseur. Internet stond bol van de discussies waaraan ik pertinent niet heb meegedaan. Niet alleen omdat ik geen duidelijke mening kon vormen, maar omdat het vruchteloze en zinloze discussies waren, vol onvriendelijkheid.

Mijn rode draad spande zich om vele fronten. Ik wist als startende ZZP-er niet hoe ik zakelijk moest zijn, ik wist niet welke tarieven ik moest hanteren (inmiddels ben ik daar redelijk uit). Ik wist niet of ik liever wilde gaan schrijven, tekenen of juist fotograferen (dat heeft zich allemaal vanzelf beantwoord). Ik wist nog lang niet alles op gebied van bepaalde schilder- en tekentechnieken die ik wilde gaan toepassen (lang leve internet ). 

Ik wist boven alles niet of ik nou ‘bang’ moest zijn voor corona of niet. En of ik vóór vaccineren was, of er juist tegen. Ik wist niet wat verstandige keuzes zouden zijn op het gebied van uitgaan, visites, wel of niet testen, wel of geen zelftests. Ik wist niet wat ik van de maatregelen vond (en dat alles weet ik nog steeds niet).

Ook dingen wel weten

Gelukkig wist ik afgelopen jaar ook een boel wél. Dat heeft me ontzettend veel mooie momenten opgeleverd. Ik had nooit kunnen denken dat ik zoveel plezier zou gaan beleven aan het schilderen van stenen. Sterker nog, een jaar geleden was ik nog niet eens van plan om dat te gaan doen, maar ik weet inmiddels wél dat ik dit nog wel een tijdje door blijf doen.

Sommige stenen zijn mij in het bijzonder bijgebleven. Van de ‘happystones’ – de stenen die zijn gaan zwerven – was dat onder andere de steen die ik maakte ter nagedachtenis Bibian Mentel. Ook maakte ik er een van Peter R. de Vries, die dankzij een happystones-fan in Amsterdam belandde bij de herdenkingsplek. 

Herdenkingsplaats Peter R. De Vries
Herdenkingsplek Peter R. de Vries – foto: ©Niek Wolters

Erg leuk om te doen waren de kunstwerken uit de serie ‘You’re a Master’ (te zien in de galerij). Deze reeks ga ik in 2022 ook zeker voortzetten (net als de andere series)! Mochten er nog verzoekjes zijn voor (stukjes van) meesterwerken, artiesten, filmsterren etc. die nog niet zijn geweest, laat vooral een reactie achter en wie weet luister ik ernaar. 

Ook bij de stenen in opdracht zaten er een paar bijzondere gevallen. Zoals de verongelukte broers uit IJsselstein, een dit jaar overleden paard met wie de opdrachtgeefster een hechte band had (geschilderd op een steen uit de paddock), een (inmiddels helaas ook overleden) hond die zijn eigen steen had gevonden en natuurlijk de enorme opdracht van 80 personeelsleden (gelukkig nog allen in leven). Ik ben benieuwd wat 2022 in petto heeft aan opvallende opdrachten.

Een beter jaar op komst

Het jaar 2021 was misschien maatschappelijk gezien niet bepaald een denderend jaar, maar ik kijk er op persoonlijk vlak met veel dankbaarheid op terug. Dat geldt zeker niet voor iedereen dus laten we 2021 met alle coronaperikelen maar snel vergeten – 2022 wordt een beter jaar (en ook daarover ga ik niet in discussie)!

Ik wens iedereen een heel gelukkig en gezond 2022!

5 reacties op “Dag 2021 – Welkom 2022”

 1. Mack schreef:

  Ik ben wel vroeg met mijn jaarlijkse compliment

  1. Yukiko schreef:

   Hahaha ja, heb ik mijn eerste sneer al gemaakt? Of was dat nog 2021?

   1. mack schreef:

    Nee, ik heb hem al te pakken. Alleen jouw datums zijn vreemd. Hier staat 3 januari om 12:08. Het is hier pas 3 januari 11:32

    1. Yukiko schreef:

     Ja, ik heb er meteen werk van gemaakt. En ik zal eens kijken naar de tijden, staat waarschijnlijk op Engelse heksentijd.

 2. Mack schreef:

  Jij hebt het helemaal niet nodig om je gelijk te halen in een online discussie. Sterke eigenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *