Verjaardag

Vanaf vandaag ben ik een jaar lang 46 jaar. Mijn leeftijd is geen geheim en voor mij van geen belang. Sterker nog, ik moet af en toe uitrekenen hoe oud ik ook alweer ben. Al sinds mijn vijftiende balanceer ik zowel fysiek als mentaal zo tussen de 7 en 70 jaar. Ik heb daarnaast geen enkele moeite met ouder worden en ben zelfs niet bang om steeds dichter bij het onvermijdelijke einde te komen. Ik vind ouder worden zelfs wel prettig; er komt langzaamaan steeds meer rust en balans. 

Maar mijn verjaardag, daar kom ik later op terug, want eigenlijk wil ik het over een ander jubileum hebben.

Nog een verjaardag!

Binnenkort vier ik nog een verjaardag. Over vier weken bestaat yukiko.nl een jaar. Het is misschien nog wat vroeg voor een terugblik, maar omdat ik een jaar geleden al vol in de voorbereidingen en opdrachten zat, vind ik het toch leuk om eens te kijken wat er afgelopen twaalf maanden is gebeurd en hoe ik het heb ervaren.

Kort samengevat: het was een ge-wel-dig eerste jaar! Mede dankzij jullie steun, interesse,  enthousiasme en vriendelijkheid als (terugkerende) klant, maar vooral omdat het zo fantastisch is om te doen wat je leuk vindt. Ik weet dat het niet voor iedereen is weggelegd (al zijn er mensen die daar anders over denken), maar ik kan het iedereen aanraden. Althans… als je streeft naar een stressarme, voldoening gevende carrière. 

Verandering van koers

Huisdiertekening in opdracht
In het begin maakte ik voornamelijk pentekeningen

Het afgelopen jaar bestond voor een heel groot deel uit het maken van beschilderde stenen. Dat had ik vooraf nooit kunnen bedenken. Het idee was om vooral huisdierportretten te gaan maken met pen/inkt of pastelpotlood. Daarnaast zou ik mijn ‘oude werk’ als tekstschrijver voortzetten. Ik begon het jaar dan ook met twee grote tekstopdrachten – overigens meteen de laatste twee van het jaar. De derde aangeboden dienst (fotografie) kan ik helemaal wel schrappen, daar ligt mijn ambitie uiteindelijk toch niet. 

Hoewel ik in het begin ook daadwerkelijk pentekening-opdrachten kreeg, werd dat al snel anders. Na een paar pastel-opdrachten kwamen de happystones op mijn pad. Het is bizar hoe dat in een mum van tijd zijn eigen beloop heeft gevonden. Van mijn vooraf uitgestippelde koers was in april al niets meer over. Ik had een jaar geleden nooit kunnen bedenken dat ik tot op de dag van vandaag dagelijks in opdracht stenen zou beschilderen.

Iedere dag met plezier werken

Het grootste verschil met eerdere banen en functies is het werkplezier. Ik ben sinds het oprichten van yukiko.nl niet één keer met tegenzin aan een werkdag begonnen. Er zijn wel eens klussen geweest die wat saaier waren, maar echt stressvolle weerzin heb ik niet ervaren. 

Ook leuk vind ik het contact met de klanten. Veruit het grootste deel komt uit Nieuwegein en ik heb een boel lieve stadsgenoten leren kennen. Wie had er ooit gedacht dat ik plezier zou beleven aan het ontmoeten van nieuwe mensen?

De keerzijde

Is dan werkelijk alles rozengeur en maneschijn? Nee, helaas. Er zit een keerzijde aan waar ik aanvankelijk nogal laconiek over deed, maar die me nu langzamerhand lichte zorgen begint te baren: ik verdien echt veel te weinig. Nou is het bekend dat het als ZZP-er vaak geen vetpot is, zeker niet in het begin. Maar met een gemiddeld inkomen van 3 euro per uur kun je het niet eens een hongerloontje noemen (een opdracht kost immers meer tijd dan het schilderen zelf; materiaal bestellen, contact met de klant, administratie, verpakken en soms ook leveren). Van dit magere uurloon gaan ook nog eens de materiaalkosten vanaf, waardoor ik bijna niks meer overhoud.

Ik wist toen ik hier aan begon dat het binnen de artistieke beroepen houtje bijten en droog brood eten is. Nu ben ik van mening dat geld niet de enige vorm van beloning is. Maar hoe gelukkig ik me ook voel met mijn werk, de rekeningen moeten ook worden betaald. 

Toen ik net mijn website met tarieven in de lucht had en familie en vrienden om adviezen en feedback vroeg, hoorde ik dat ik te goedkoop was; en dat was (hopelijk) niet als persoonlijke belediging bedoeld. Ik was het met iedereen eens dat ik, in vergelijking met ‘collega’s’ die net als ik hier hun hoofdinkomen uit moeten halen, lage tarieven had. Daarentegen ben ik weer wat duurder in vergelijking tot hobbyisten die dit ‘erbij’ doen, naast hun gewone baan. Ik besloot mijn lage tarieven te houden, tot ik buiten de categorie ‘starter’ zou vallen.

Nieuwe tarieven

Wat ik niet had verwacht is dat klanten óók vinden dat ik te weinig vraag. Het is niet overdreven als ik zeg dat zeker 70 – 80% van de afnemers heeft aangegeven dat ik mijn prijzen omhoog moet doen of minstens een opmerking heeft laten vallen over mijn voordelige tarief. 

Ditmaal neem ik de adviezen wél ter harte. Per 1 januari 2022 hanteer ik nieuwe tarieven. Niet alleen vanwege de jaarlijkse inflatie van gemiddeld een kleine 2% per jaar, maar ook om te voorkomen dat ik 2022 straks bankroet eindig. En, zoals meerdere klanten hebben aangegeven: omdat dat het waard is. Dat klinkt wellicht wat opschepperig, maar ik kan naar eer en geweten zeggen dat er veel tijd, liefde en aandacht in iedere order zit. Ook verandert er wat in het aanbod en de meerprijs voor een luxere steen verdwijnt. Wil je zien wat er gaat veranderen? Kijk dan op deze (tijdelijke) pagina voor meer informatie. Dit betreft alleen de veranderingen op het gebied van beschilderde stenen, de definitieve tarievenlijst voor andere diensten volgt nog.

Wie jarig is trakteert!

Op de achterkant staan nog twintig afbeeldingen!

Maar zover is het nog niet. Sterker nog, zoals ik al schreef: vandaag is het mijn verjaardag en wie jarig is trakteert. Daarom organiseer ik een give-away. Ik heb veel enthousiaste reacties gekregen op mijn sample-kaartjes. De ‘uitprobeersels’ voor mogelijk toekomstige inspiratie-/intuïtiekaartjes* geef ik weg (als compleet pakket van 20 kaartjes/40 afbeeldingen). Wil je kans maken? Reageer dan voor 7 december 13.59 uur hieronder in dit blog** (niet op facebook!). Iedereen die meedoet aan de loting krijgt bovendien (bij bestelling tussen 6 december 2021 14.00 uur en 7 december 13.59 uur via info@yukiko.nl) 30% korting op een bestelling***.

* Dit zijn kaartjes die je gebruikt om jezelf te laten inspireren bij een vraagstuk, kwestie of gewoon als thema van de dag. Normaal gesproken zijn deze kaartjes enkelzijdig, maar omdat ik ze gebruikte als samples heb ik ze dubbelzijdig gemaakt. Dat maakt voor het gebruik weinig uit, je kiest bij het trekken van de kaart gewoon zelf de kant. De kant die je voor je krijgt óf waar je op dat moment het meest aan hebt. Die regels bepaal je zelf.

** Als je voor het eerst reageert, verschijnt je reactie pas na mijn goedkeuring. Dat verklaart waarom je je reactie niet meteen terugziet.

*** Let op: Deze bestelling wordt vanwege kerstbestellingen en kerstvakantie pas halverwege januari 2022 geleverd, wil je eerder, dan geldt het spoedtarief bovenop de kortingsprijs.

29 reacties op “Verjaardag”

 1. Joyce schreef:

  Lieve Yukiko, ik zeg al heel lang dat je veel veel te bescheiden bent. In alles: qua je prijzen, je ongekende talent en nog zowat!

 2. Samantha schreef:

  Van harte gefeliciteerd. Wat een mooie datum om jarig te zijn. Zoals je al had gezien is ook mijn dochter vandaag jarig.. ik doe graag mee met de give away. Want wat zijn ze leuk en ik kan er zeker wat mee… Heb wel wat inspiratie nodig soms. Ga vooral door met wat je doet.

  1. Yukiko schreef:

   Nogmaals gefeliciteerd met je dochter!

 3. Petra van der Hiel schreef:

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  Wat leuk om hier wat meer over jou en je werk te lezen. Ik vind je werk erg mooi en natuurlijk moet je daar ook zeker meer voor vragen. Heel verstandig! Ik loot graag mee met de kaarten. Ik wens je nog een fijne en gezellige avond!

  1. Yukiko schreef:

   Dankjewel, leuk om te horen

 4. Patricia Wassenaar schreef:

  Lieve Yukiko, gefeliciteerd met je 46e verjaardag! Uiteraard ook gefeliciteerd met het bijna 1-jarige bestaan van je eigen bexrijf. De eerste happy stone die ik vond was er 1 van jouw hand (ik heb hem nog steeds, kon er geen afstand van doen). Later nog meer stenen van je mogen vinden en ook een prachtige steen door je laten maken. Uiteraard doe ik graag mee met de loting voor de inspiratiekaartjes. Ik hoop dat 2022 een beter jaar wordt voor mij persoonlijk en deze kaartjes kunnen daar goed bij helpen denk ik zo. Ga vooral door met waar je zo goed in benten zorg inderdaad goed voor jezrlf qua financiën zodat iedereen er plezier aan heeft. Liefs Patricia

  1. Yukiko schreef:

   Dankjewel voor het lieve berichtje

 5. Niek Wolters schreef:

  Allereerst ook via jouw website van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Ik hoop dat je nog een extra fijne avond hebt! Verstandig dat je je tarieven aanpast, niet meer dan logisch! Verder vind ik de kaartjes erg mooi, maar ik hoef niet mee te doen aan de loterij: ik heb al zoveel prachtige happystones mogen vinden, dat ik de kaartjes zeker iemand anders gun… Succes met Yukiko.nl!

  1. Yukiko schreef:

   Dankjewel voor de bemoedigende woorden!

 6. Christel schreef:

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag Yukiko! Ook ik mocht in 2021 kennis maken met je fantastische tekentalent en je was zo lief een flinke donatie voor mijn minibieb te komen brengen. Inmiddels heb ik een behoorlijke verzameling orakel-/inspiratie kaarten maar wat zou ik deze prachtige kaarten, gemaakt notabene door een plaatsgenoot, koesteren! Ik wens jou een goed en (financieel) gezond nieuw levensjaar. Groet van Christel

  1. Yukiko schreef:

   Ah lief, dankjewel!

   1. Christel schreef:

    Ik zag het net op Facebook. Echt zo blij mee!!! Dank je wel!

 7. Anne van Beusekom schreef:

  Gefeliciteerd Yukiko
  Maar er een mooi jaar van
  Graag doe ik mee met de loting van de inspiratie kaart! Super mooi geworden!

  Fijne avond,
  Groetjes Anne

 8. Marion schreef:

  Hè, hè , je bent een jaartje wijzer geworden. Je was echt te goedkoop. Ik kijk naar nieuwe steentjes, kaartjes, tekeningen. Ik vind het ook leuk om mee te mogen loten. Ken het gegeven van die kaartjes (nog) niet. De kleuren spreken me aan. Fijne dag verder, liefs, Marion.

 9. Marsja schreef:

  Ben je vandaag jarig? Van harte gefeliciteerd! Maak er een mooie dag van met je gezin. En tuurlijk wil ik kans maken op een echte Yukiko!

  1. Yukiko schreef:

   Hahaha een échte Yukiko 😀

 10. José van Randeraad schreef:

  Als eerste van harte!
  Wat een ontzettend leuk idee! Ik ding graag mee voor een inspiratie kaartje

  1. Yukiko schreef:

   Je krijgt als je wint het hele pakket! Dus niet één kaartje 😉

 11. Cynthia schreef:

  Gefeliciteerd met je verjaardag
  Dat had ik ook al via fb gedaan
  Maar beter teveel dan te weinig
  Iedereen moet ro d kunnen komen
  Van het werk wat hij/zij doet
  Dus het is heel normaal dat je je
  Prijs omhoog gooit Blijf wel door
  Gaan aub
  Groetjes cynthia

  1. Yukiko schreef:

   Dankjewel Cynthia, ja ik ga zeker door! Wil je ook meedoen met de winactie?

 12. Tanja Hudepohl schreef:

  Hai hai,

  Wat een super leuke en mooie kaartjes
  Zou graag meedoen met de verloting.
  Nu na ruim 2 jaar weer op de been na een fikse depressie etc.
  Deze kaartjes zijn erg waardevol en zeer welkom

  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en heb een mooie dag met elkaar ❤️‍

  1. Yukiko schreef:

   Dankjewel! Ik zag trouwens dat je twee keer hebt gereageerd met hetzelfde bericht, dus ik heb er eentje verwijderd 😉

 13. Maria Hengeveld schreef:

  Van harte Yukiko!!

  Ik wil wel graag meeloten voor de kaartjes. Enne, terecht dat je je tarieven hebt verhoogd.

 14. Lanna van geresteijn schreef:

  Gefeliciteerd met je verjaaring !!!
  Ik zou die kaartjes graag willen winnen (kan wel wat inspiratie gebruiken).. ☺

  1. Yukiko schreef:

   Dankjewel, je bent de eerste gegadigde 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *