Thich Nhat Hanh

Eergisteren (22-01-2022) overleed de Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh (eigenlijk: Thích Nhất Hạnh) op respectabele leeftijd van 95 jaar. Nu verwacht je misschien een heel relaas over hoe ik me heb gelaafd aan zijn wijze, inspirerende lessen en hoe hij mijn leven betekenis heeft gegeven.

Ik moet je teleurstellen, niets van dit alles. Tot vorig jaar had ik nog nooit van de beste man gehoord. Dat laatste is dan weer niet helemaal waar. Ik kende een aantal van zijn daden, maar had er geen naam aan gekoppeld.

Mindfulness

Een aantal jaar geleden was mindfulness een ware hype. Of misschien was dat alleen in mijn hoofd zo. Ik liep te kampen met symptomen die pasten bij overspannenheid of wat men tegenwoordig burn-out noemt. Bijgevolg kreeg ik uit de meest onverwachte hoeken te horen, zien en lezen dat mindful leven dé sleutel was tot herstel, geluk en voorspoed.

Ik kreeg het zo vaak om mijn oren geslingerd, dat mijn interesse al was ontnomen voordat ik ook maar een idee had wat dat mindfulness nou precies inhield. Het woord alleen al bezorgde me de kriebels. Blijkbaar leeft er ergens in mij nog steeds een obstinate puber die zich tegen alles verzet wat neigt naar kuddegedrag. 

Aangeleerd gedrag

Het bleek echter dat vooral binnen mijn meest hechte vriendenkring het mindful-gedachtengoed nogal welig tierde, dus ontlopen was zinloos. Tegen wil en dank kreeg ik de basisbeginselen mee. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat ik van nature al heel mindful leef. Een soort onbewust aangeleerd gedrag om mijn eigen ADD-chaos-brein te overleven. Een sleutel tot geluk zag ik er in de praktijk echter nog niet echt in terug.

Hoewel ik nog steeds geen spontane behoefte voelde opborrelen om zelfhulpboeken te gaan lezen, me op te sluiten in een retraite-oord en yogamatjes te kopen, sloot ik vrede met het woord mindful. Een ander zou zeggen ‘omarmde ik…’, maar dat vind ik persoonlijk nog erger klinken dan ‘mindful’. 

Happystones

Toen ik vorig jaar maandenlang You-Rock-stenen (met een beeltenis van muzikanten) maakte, vond ik het tijd worden voor wat anders. Ik bedacht naast You’re a Star (filmsterren), You’re a Master (meesterwerken/kunst) ook You Inspire (inspirerende mensen, met bijpassende quotes).

You Inspire

Om te voorkomen dat ik snel door mijn persoonlijke lijstje inspirerende mensen heen raakte, zocht ik er een aantal bij. Google op ‘inspirerende mensen’ en je zoekmachine spuwt er tal van bekende en onbekende namen uit. Eén daarvan was Thich Nhat Hanh. Zijn naam deed niet echt een lampje bij me branden, maar zijn gezicht kwam me bekend voor, dus ik las meer over hem. 

Ik kwam er al snel achter dat hij niet alleen monnik, vredesactivist, schrijver/dichter en spreker was, maar ook mindfulness in de westerse cultuur heeft geïntroduceerd (dus hij was de hype-aanstichter!). Ook ontdekte ik dat ik meer van hem kende dan ik besefte. En dat menig coach, psycholoog, therapeut, wijsgeer en influencer bewust of onbewust zijn gedachtegoed verspreidt. 

Een klein eerbetoon

Hoewel niet al zijn werken – voor zover ik het ken – mij evenveel aanspreken, is een subtiel eerbetoon een kleine moeite. Mensen zoals hij laten mij geloven dat er ook heel veel mooie zielen ronddwalen over deze aardkloot. Dat zijn inspirerende woorden zover reiken, vind ik meer dan hoopvol (maar het wordt mij wel vaker ‘verweten’ dat ik op een permanente roze wolk leef).

Op de dag af vier maanden voor zijn overlijden maakte ik de bewuste You-Inspire-happystone met daarop Thich Nhat Hanh afgebeeld. Daarom leek het mij geschikter om niet weer een beeltenis van hem op zwerfsteen te zetten (die overigens inmiddels al is gevonden), maar alleen een van zijn inspirerende uitspraken. 

Tot 22 februari a.s. loopt er nog een initiatief “Fluister Mooie Dingen”; toepasselijk om deze oproep voor aandacht voor cultuur samen te trekken met het kleine eerbetoon aan die bijzondere monnik. Bedankt Thich Nhat Hanh voor je aanwezigheid op deze aardbol, je vele werken (die ik grotendeels nog niet heb gelezen) en inspirerende waardering voor het leven.

“To be loved means to be recognized as existing”

Thich Nhat Hanh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *