Mijn happystone-verhaal

Ergens in de zomer van 2018 vond ik mijn eerste ‘happystone’. Het was bij de Oostvaardersplassen, tijdens een mooie wandeling. Hij lag bovenop een paaltje: een vrolijke, met servet beplakte steen die mij middels een briefje op de achterkant uitnodigde hem mee te nemen of ergens anders weer te laten zwerven. Ik nam de steen mee en legde hem ongeveer een kilometer verderop weer neer.

GELUKSMOMENTJE

Natuurlijk had ik deze ‘happystone’ mee naar huis kunnen nemen, maar ik had de glimlach al geoogst en besloot dat dat genoeg was. Ik had hem goed in het zicht op een picknicktafel achtergelaten, in de hoop dat de wandelaars die enkele tientallen meters achter ons liepen daar zouden pauzeren.

En inderdaad, met een korte blik over mijn schouder kon ik nog net hun reactie zien: een lach bij het oprapen van de steen. Met recht een ‘happy stone’ dus. Wie weet hoeveel voorbijgangers een kort geluksmomentje hadden dankzij de maker van deze ene kleurige steen?

TIJD VOOR POSITIVITEIT

Hoe leuk ik het initiatief ook vond, het verhaal kreeg bij mijzelf geen vervolg. Die servet-plak-techniek heeft mij nooit kunnen bekoren. En hoewel ik wel eens beschilderde stenen voorbij zag komen bij anderen, ontbrandde dat geen enthousiasme in mijn eigen creatieve brein.

Tot maart 2021. Ik was net gestart met yukiko.nl en we zaten in wat we nu ‘corona-tijd’ noemen. Het waren duidelijk merkbaar andere tijden. De negatieve berichten vlogen ons om de oren. Ik hoorde van steeds meer mensen die altijd krachtig in het leven stonden, dat zij zich met grote regelmaat neerslachtig voelden. De gevolgen en de beperkingen van de pandemie waren voor velen steeds lastiger te verkroppen, of richtten zelfs blijvende schade aan. Een beetje vrolijkheid en positiviteit was (en is nog steeds) best welkom.

DE HAPPYSTONE OP HERKANSING

Een van de eerste happystones
Een van de eerste stenen die ik maakte, met POSCA-markers

Destijds woonde ik in Nieuwegein en via de lokale Facebookgroep zag ik een andere, net geopende Facebookgroep voorbij komen: Happy Stone NG (ik ben inmiddels zelf niet meer actief op deze groep, wel nog op Kei Tof en Happy Stones Houten). Dit keer sloeg de vonk wel over. Met de gedachte aan mijn eigen reactie bij het vinden van de steen destijds in de Oostvaardersplassen, bedacht ik dat het misschien zo gek nog niet was om ook een paar vrolijke stenen de wereld in te slingeren. En zo geschiedde.

Mijn eerste stenen waren vooral probeersels. Ik had nog niet echt bedacht wat ik wilde maken, behalve iets wat anderen zou opvrolijken. Al snel was ik door mijn inspiratie heen en begon ik twee passies te combineren: tekenen en muziek. De ‘You Rock’ werd geboren: het portret van een bekende of onbekende muzikant op steen. Ik was duidelijk niet de enige muziekliefhebber, want er ontstond een ware run op deze stenen. De populariteit van deze muzikale stenen, is niet onopgemerkt gebleven. Eind maart 2021 werd ik benaderd door een journalist van RTV Utrecht met de vraag of ik wat wilde vertellen over de Happy Stones, met onderstaand artikel tot gevolg.

HET VERVOLG

Na de ‘you rock’ kwamen nog vele andere series. ‘You’re a star’ (filmsterren en filmkoppels, later ook zonder die tekst erbij), ‘You inspire’ (inspirerende schrijvers en sprekers), ‘you’re a master’ (kunstenaars en/of hun werken), inspirerende quotes op een mooie (natuur-)achtergrond en stenen gerelateerd aan jaargetijden en/of feestdagen. Ook vereeuwigde ik een tijdje albumhoezen op steen. Heden ten dage is het meer een afwisseling van bovenstaande onderwerpen, net waar ik zin in heb.

STENEN OP BESTELLING

Toen ik yukiko.nl startte, was mijn insteek om me vooral op het maken van pentekeningen te richten. Alle andere diensten (zoals schilderijen, muurschilderingen, potlood-/pasteltekeningen) was dan misschien leuk voor ‘erbij’. Het liep echter anders. Mijn hoofdbron van inkomsten werd het beschilderen van stenen in opdracht. Vandaar dat ik daar apart een bestelformulier voor heb aangemaakt; wel zo makkelijk.

Steen in opdracht ter nagedachtenis
Portret op steen in opdracht

Hoewel ik bijzondere (eveneens creatieve) plannen heb voor yukiko.nl, ben ik na tweeënhalf jaar nog steeds enthousiast over het beschilderen van stenen en blijf ik dit met veel liefde en plezier doen. Het is fijn, afwisselend en dankbaar werk. Het levert met regelmaat hele mooie momenten en verhalen op, omdat het vaak dierbaren (zowel mens als dier) zijn die ik vastleg.

Ook laat ik nog steeds zwerfstenen achter voor toekomstige vinders. Meestal in Houten, Utrecht en Nieuwegein, maar ook wel in de rest van het land. Heb je er één gevonden? Ik vind het leuk om het te horen, met vermelding om welke steen het gaat, de datum en de vindplaats. Dit kan bijvoorbeeld via de Facebookgroep van Kei Tof of Happy Stones Houten, een mailtje of via een bericht onder dit verhaal/onder mijn happystone-blog (let op, het kan even duren voor je reactie verschijnt. Dit is een beveiliging tegen spam).

ZELF EEN HAPPY STONE MAKEN

Ben je, net zoals ik, enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag? Je hebt niet veel materialen nodig om je eigen ‘happy stones’ te maken. De steen die ik destijds vond, was beplakt met een servet, maar je kunt het ook – net als ik – zelf beschilderen. Stenen bestel ik bij Schatmakertjes. Zij heeft alle soorten en maten (voor de zwervende stenen gebruik ik ook wel stenen die ik vind op vakantie of wandeltochten).

Meestal werk ik alleen met acrylstiften, hoewel ik steeds vaker de tijd neem om met kwast en acrylverf (Talens AMSTERDAM vind ik het fijnst werken) te schilderen. In dat laatste zit meer tijd, maar geeft ook mooier en verfijnder resultaat.

Acrylstiften heb je van verschillende merken en in verschillende diktes. Inmiddels weet ik dat POSCA, Molotov en TOOLI-ART het beste resultaat geven. Voor het inkleuren heb ik de dikkere en middelmaat markers en voor de kleine details gebruik ik de exemplaren van 0.7 mm, deze heb je als pen en als marker met bullet point. Persoonlijk vind ik de pen het fijnst. Er zijn overigens ook goedkopere acrylstiften te koop, die een prima alternatief zijn, zeker voor het inkleuren van wat grotere oppervlakken. Voor het gedetailleerde werk gebruik ik persoonlijk toch het liefst de fijnpuntige markers.

Is de steen naar je zin? Als de verf goed droog is kun je hem het best aflakken. Hiervoor gebruik ik de goedkoopste lak (acryl vernis) die ik kan vinden. De vloeibare vernis op waterbasis is het fijnst. Deze kwast je op de steen. Spray kan ook, maar wil nog wel eens vlekken en is bovendien ongezond en slechter voor het milieu.

En dan laten zwerven maar!


Heb je een steen gevonden?
In de galerijen kun je terugvinden wanneer jouw steen is gemaakt.

Een reactie op “Mijn happystone-verhaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *