Het fotograferen van de volle maan

volle maan 25 september 2018

Afgelopen dinsdagnacht was het volle maan, in de volksmond wordt deze nazomermaan ook wel oogstmaan of boekweitmaan genoemd. Voor wie wel eens een verwoede poging heeft gedaan om dat fenomeen vast te leggen: gewoon met een smartphone of compactcamera is de maan fotograferen nog niet zo eenvoudig. Het verschijnt als een felle witte schijf op je foto, terwijl je vaak met het blote oog al wel wat schaduwen kunt waarnemen. Ook met een meer geavanceerde camera, kun je het niet aan de basisinstellingen overlaten. Toch is het echt niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Maar hoe dan?

Het is handig als je een goed zoom- of teleobjectief  gebruikt; ik heb zelf een superzoomlens (100-300 mm) ingezet, dat is net niet toereikend (de foto in het voorbeeld is verder ingezoomd door middel van bijsnijden, wat de scherpte niet ten goede komt), maar het komt best een eind in de buurt. Onmisbaar is ook een stevig statief. Als je je camera in de gewenste positief hebt, stel je vervolgens handmatig de belichting in.

De belichting

Sluitertijd

Zet al je kennis over nachtfotografie en lange sluitertijd even opzij. Je maan reflecteert zoveel zonlicht, dat een korte sluitertijd volstaat. Kies je voor een lange sluitertijd dan komt je maan bewogen (de aarde draait met ruim 1600 km/u rond haar as en dat is op de foto terug te zien) en overbelicht op de foto. Je kunt er een beetje mee experimenteren. Voor bovenstaande foto gebruikte ik een sluitertijd van 1/250.

Diafragma

Eigenlijk heeft het instellen van het diafragma in dit geval weinig effect op je foto. De adviezen zijn nogal wisselend. Ik koos voor f/11, maar f/8 geeft ook prima effect. Een wat kleiner diafragma zal hooguit de foto iets scherper maken.

Lichtgevoeligheid

Om ruis te voorkomen is het van belang om de isowaarde zo laag mogelijk te houden. Mijn Lumix DMC-GH2 kan niet lager dan 160, maar dat volstaat.

De maan scherp in beeld

Nu je instellingen goed staan, kun je beginnen met het handmatig scherpstellen. Ik heb zo ver mogelijk ingezoomd. Het scherpstellen is dan echt een precisiewerkje waar je even de tijd voor moet nemen. Het is natuurlijk handig als je een draadontspanner hebt, of een afstandsbediening via bijvoorbeeld je smartphone. Ik heb die niet, dus gebruikte ik de zelfontspanner en stelde deze in op 10 seconden.

Andere maanstanden

Tot slot, een volle maan heeft niet alleen een aantrekkingskracht op weerwolven en is natuurlijk “magisch” om diverse redenen. Maar fototechnisch gezien is een halve maan, of andere maanstand eigenlijk veel aantrekkelijker om vast te leggen, omdat de schaduwen zorgen voor meer diepte en beter zichtbare kraters.

Veel succes!

Een reactie op “Het fotograferen van de volle maan”

  1. Mack schreef:

    I saw the cresent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *