Workshops en cursussen

Afgelopen maandag (26 februari 2024, voor wie dit later leest) lanceerde ik een enquête over workshops en cursussen die ik in de nabije toekomst wil gaan geven. Op dit moment zit ik namelijk in het laatste deel van een opleiding, die met name gericht is op de therapeutische werking van creatief bezig zijn. Parallel hieraan zit ik in de voorbereidende fase van wat ik met mijn opgedane kennis wil gaan doen. De enquête is onderdeel van deze voorbereiding.

Het globale idee zit al lange tijd in mijn hoofd. Uiteraard moet ik het nog uitwerken tot geschikte lespakketten, waarbij ik mogelijk nog wat aanpassingen verricht met de kennis die ik nog ga opdoen in het laatste deel van de opleiding. Wat ik vooralsnog voor ogen heb, zal ik hieronder wat uitgebreider toelichten.

De enquête

Allereerst nog even dit: ik kreeg ontzettend leuke, nuttige en interessante reacties op de enquête, waarvoor mijn oprechte dankbaarheid; ik heb er echt wat aan. Zo fijn dat er (veel!) mensen zijn die belangeloos willen meedenken. Mocht je de enquête hebben gemist en deze alsnog willen invullen, dan kan dat uiteraard:


Een ander soort tekenlessen

Het leuke van deze enquêteresultaten is dat een groot aantal suggesties ook in de richting zit waar ik met mijn workshops naartoe wil. Dat is voor mij een indicatie dat er een goede balans is in vraag en aanbod. De verscheidenheid in standaard tekenlessen is groot. Als je wilt leren tekenen, zijn er lesmogelijkheden in verschillende soorten, maten, thema’s en prijsklassen. Voor wie autodidactisch is, of geen budget heeft voor privélessen, is er ook een boel te leren via boeken en diverse socialemedia-kanalen. Dit is dan ook niet waarop ik mij ga richten.

Wat ik straks aanbied, is op zich ook niet nieuw of uniek. Het is vooral iets wat bij mij past, omdat ik uit ervaring weet hoe helend en ontspannend creativiteit kan zijn. Ik merk ook dat er vraag naar is. Het zullen tekenlessen zijn met een persoonlijke aanpak. Lessen die je dichter bij jezelf brengen en je essentie naar boven halen. Dat klinkt heel mooi en dat is het ook: het is wat creativiteit in je psyche en je neurologische systeem teweegbrengt.

Voorbeeld uit mijn schetsdagboek

Zoals ik al vaker heb aangehaald, heb ik een tijd geworsteld met een burn-out en de lange nasleep daarvan. Een tijd waarin ik eveneens ontdekte dat ik ADD heb. Iemand motiveerde mij destijds om weer te gaan tekenen via een dagelijkse snelle tekening ‘schets je dag’. Zij wist niet eens dat het niet echt lekker ging; haar aansporing had een ander doel. Het resulteerde echter in een dagelijks terugkerend moment van reflectie en diepe ontspanning.

In die tijd had ik nog een beetje een innerlijke afkeer voor het modewoord van dat moment ‘mindfulness’, maar ik was desondanks dagelijks heel mindful bezig. Hoewel ik toentertijd een druk leven had als alleenstaande moeder met vijf kinderen, was dat vaste tekenmomentje van groot belang voor mijn herstel. Ik maakte er nagenoeg iedere dag tijd voor vrij, of dat nu praktisch gezien uitkwam of niet.

De doelgroep

Iedereen is welkom om deel te nemen. De tekenlessen zijn absoluut geschikt voor iedereen die het leuk lijkt om eens wat op artistiek vlak te doen. Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat ze ontworpen zijn met een specifieke doelgroep voor ogen. De workshops en lessen zullen worden ingericht op het aanpakken van een aantal (onbewuste) problemen.

Denk aan:

 • moeite hebben met ontspannen
 • niet kunnen mediteren
 • altijd een vol of druk hoofd hebben
 • het lastig vinden om tijd voor jezelf vrij te maken
 • laag zelfvertrouwen
 • onverwerkt trauma of verdriet
 • (relatie-)problemen
 • algemeen gevoel van ‘niet lekker in je vel zitten’, zonder aanwijsbare reden
 • burn-out/ overspannen zijn

Deze tekenlessen zijn ook voor hen die worstelen met zichzelf en niet bij de kern van een probleem, een emotie of gevoel kunnen komen. Creativiteit (in het algemeen, dus ook dans, muziek, beeldhouwen, literaire kunsten etc.) kan toegang geven tot het onderbewuste en inzichten verschaffen. Hierbij is het uitgangspunt wel dat het vooral een fijne, ontspannende bezigheid is; een moment waarbij je jezelf in een veilige, ongedwongen sfeer in het middelpunt zet, zonder dat als ongemakkelijk te ervaren.

Als deelnemer hoef je niet te kunnen tekenen of ander creatief talent te hebben, de lessen zijn niet afhankelijk van een bepaald niveau. Natuurlijk is het uitgangspunt wel dat je het fijn vindt om creatief bezig te zijn. Enige affiniteit met beeldende vorming is nodig voor optimaal resultaat en gevoel van voldoening. Toch kan het ook zijn dat je dat pas bij jezelf ontdekt als je eenmaal bezig bent. Kortom: deze tekenlessen zijn voor iedereen geschikt.

Wat kun je verwachten?

Zoals gezegd: creatief bezig zijn kan helend en ontspannend werken. Dit heeft twee hoofdoorzaken (psychologisch en neurologisch), die beide altijd een rol spelen bij iedere (creatieve) bezigheid. Bij de ene workshop/cursus richt ik me meer op de neurologische effecten, de andere heeft een psychologische aanpak als uitgangspunt (de benamingen zijn voorlopige werknamen):

 • Tekenen als meditatieve oefening (neurologische benadering)
 • Intuïtief tekenen (psychologische benadering)
 • Beide zijn ook te combineren in een op de persoon afgestemd programma. Oftewel: Tekenen als therapie*
Zentangle® voorbeeld

Bij de eerste lesvorm ‘Tekenen als meditatieve oefening’, zal ik mij met name richten op ontspanning. De zogenaamde ‘Zentangle®-techniek’ leent zich hier bijvoorbeeld heel goed voor. Je leert hoe je tot een staat van diepe ontspanning kunt komen met je pen of potlood als enige instrument. De nadruk ligt vooral op het proces en niet op het eindresultaat. Het behoeft geen toelichting dat ontspanning goed is voor lijf en leden. Ook andere vormen van ontspannend tekenen, zoals ‘journaling’ zullen aan bod komen, afhankelijk van het aantal gekozen lessen. Dit moet zijn weg nog vinden.

Bij ‘Intuïtief tekenen’ is de insteek anders. Ideaal voor mensen die last hebben van het ‘lege-canvassyndroom’. Dit in de letterlijke zin van het woord, maar ook figuurlijk: “ik weet niet waar te beginnen”. Dit is niet alleen een obstakel in een creatief proces; het is ook vaak de oorzaak van het niet kunnen oplossen van problemen. Bij deze therapeutische tekenlessen leer je te beginnen zonder vooropgezet plan, onzekerheden overwinnen, symboliek herkennen en antwoorden vinden door middel van je eigen creatieve uitlatingen. Ook groeit je zelfvertrouwen wanneer je merkt dat je vanuit een leeg canvas of vel papier via een creatief proces tot een kunstzinnig resultaat komt. Ook hierbij ligt de nadruk op het proces en niet op het eindproduct. Na afloop volgt een gezamenlijke korte analyse van het resultaat en indien gewenst/ van toepassing een schriftelijke eindanalyse van het geheel.

* Tekenen als therapie is een gecombineerd pakket van bovenstaande lessen. Het houdt in dat je tekenles krijgt om inzicht te krijgen in jezelf, de aard van eventuele problemen en ter ontspanning. Inzichten geven vaak een sleutel tot oplossingen. Het heeft een sterk therapeutische waarde, maar is geen vervanging voor reguliere therapie en/of geneeskunde. Het is bijzonder geschikt voor mensen die worstelen met een probleem, maar reguliere hulpverlening nog een stap te ver vinden, of niet makkelijk over hun problemen kunnen of willen praten.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur me dan een mail met je naam**, en ik stuur jou een mail zodra het lesaanbod beschikbaar is. Wordt vervolgd!

**Dit is geheel vrijblijvend en je gegevens worden niet gedeeld met anderen (zie privacyverklaring).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *