Eigen stijl

Op mijn instagramaccount waar ik zelf mijn tekenwerk presenteer, volg ik allerlei creatieve en artistieke tekentalenten uit alle continenten. Soms kan ik met bewondering kijken naar andere kunstenaars die stuk voor stuk een eigen stijl hebben, of lijken te hebben. 

Waarom een eigen stijl?

Zoals zoveel artiesten heb ik lang het idee gehad dat zo’n eigen stijl onontbeerlijk is om succesvol te zijn. Ik heb dat ook dikwijls aangehaald in eerdere blogs.

Het brede aanbod aan gratis tips, dure cursussen of korte workshops die je helpen je stijl te ontwikkelen, zijn het bewijs dat veel creatievelingen verlangen en zoeken naar zo’n herkenbare handtekening. De reden voor die behoefte zal universeel zijn: jezelf onderscheiden van de rest. Dat je een tekening maakt en iedereen in een oogopslag ziet dat het van jou is.  Zonder specifieke kenmerken en eigenschappen in je werk, verdwijn je immers in de massa.

Terugblikken helpt

Een van die befaamde tips die je op internet vindt is: leg al je eigen werk van de afgelopen maanden naast elkaar en voilà: je ziet dat je heus een herkenbare stijl hebt. Dat naast elkaar leggen is makkelijk, aangezien ik bijna alles wat ik fabriceer op Instagram plaats. Wat ik bij zo’n onderzoekende terugblik zie is: een allegaartje aan van alles en nog wat, maar geen kenmerkende stijl.

Geen karakteristiek kleurenpalet, geen terugkerend onderwerp, geen specifieke sfeer of emotie die doorschemert. Soms zijn mijn tekeningen of schilderwerken strak en gestileerd, dan weer realistisch, net waar ik op dat moment zin in had. Materialen wisselen elkaar af of ik gebruik ze door elkaar in mixed media.  

Breed ontwikkelen

De reden dat ik veel materialen en technieken door elkaar gebruik, is simpel te verklaren: ik vind die veelzijdigheid en uitdaging leuk. Ik wil graag alles beheersen wat ik mooi vind of wat me interessant lijkt.

Het heeft als groot voordeel dat ik mij veel technieken heb eigengemaakt en ik bied klanten daarmee voor ieder wat wils. Of je nu een pentekening, mixedmedia-art of een schilderij wil, het kan allemaal. 

Niet alles is past bij mij

Discriminatie
Een van mijn eerste experimenten met brush-pennen

Naar mijn idee is een artiest nooit uitgeleerd. Daarom probeer ik regelmatig nieuwe, voor mij onbekende materialen en technieken uit. Het een vind ik leuker dan het ander, maar zonder het eerst te testen, kom ik daar nooit achter.

Zo kocht ik een tijd geleden brush-pennen. Ik begon enthousiast, met best leuke resultaten. Toch liggen ze nu al maanden onaangeroerd in een lade, zonder specifieke reden; ik pak het gewoon niet. Ook dat is leerzaam. Het past blijkbaar niet zo goed bij mij.

Mijn nieuwste aanschaf is een doos pastelpotloden. Zestig houten staafjes vol belofte en uitdaging. Niet het meeste eenvoudige materiaal om mee te werken, maar de kleuren zijn prachtig. Ik verwacht een groter succes dan met de brush-pennen. Gewone kleurpotloden vind ik ook altijd fijn om mee te werken, deze pastels zijn een leuke variant daarop.

Mijn eerste pasteltekening

Een eigen stijl komt vanzelf

Terug naar die eigen stijl. Een creatieve kennis van me zei dat juist die ontdekkingsreis in materialen en technieken uiteindelijk die herkenbare stijl oplevert. “Gewoon bezig gaan, dan komt die eigen stijl vanzelf.”

Vooralsnog merk ik niets van dit alles. Wel heb ik wat anders ontdekt. Gaandeweg heb ik mezelf steeds vaker afgevraagd of ik er wel naar moet streven en het antwoord in mijn hoofd neigt steeds meer naar ‘nee’. Mensen waarderen mijn werk evengoed, ook al maak ik de ene keer een abstracte zwart-wittekening, een andere keer een realistisch portret en de volgende keer een bonte mixed media. Ik krijg opdrachten met wat ik maak. Dus waar ben ik precies naar op zoek?

Geen uniek stijl, maar deze tekening was wel erg leuk om te maken.

Sinds ik het idee dat een eigen stijl ‘moet’ heb losgelaten, vind ik het tekenen en schilderen nóg leuker. En plezier hebben in creëren is uiteindelijk waar het om draait.

Je bent mogelijk op dit blog beland omdat je de foto in de slider aanklikte. Ben je op zoek naar een portfolio van mijn tekenwerk? Via het menu kun je verschillende voorbeelden vinden in een van de galerijen. Wil je dat ik voor jou teken? Klik op de oranje button voor meer informatie. Liever meer blogs lezen? Klik dan op de blauwe button.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *