Het virus dat brush pens heet

Talens brush pens

De Talens brush pens die vanavond arriveerden per post

Het lijkt erop dat het brushpennenvirus heeft toegeslagen. Overigens geloof ik dat het officieel brush pens heet. Maar dan krijg ik toch een vreemde associatie met ingewanden of hondenvoer. Daarnaast ben ik er een voorstander van om Nederlandse woorden te gebruiken waar mogelijk. Je zult me niet snel horen reppen over social media, maar noem het netjes sociale media, wat niet zonder uitzondering stuit op vreemde blikken, met name van  de jonge piepers onder ons.

In mijn vorige blog noemde ik het hardnekkig brushpennen. Dat is natuurlijk een vreemde verbastering en je hoeft geen taalpurist te zijn om te weten dat dat geen correct ABN is. Zou ik er iets Nederlands van willen maken, dan kom ik uit op kwastpennen en dat klinkt toch ook niet echt. Moraal van het verhaal: ik ontkom er niet aan en noem het vanaf nu toch maar brush pens, zoals gebruikelijk is.

Vooroordelen eruit, brush pens erin

Brushpennen test schets

Mijn eerste brushpentekening

Afgelopen week maakte ik mijn eerste brushpentekening, waarbij ik al vrij snel al mijn vooroordelen van tafel veegde. Eigenlijk ben ik simpelweg razend enthousiast, met name omdat het me in staat stelt er snelle tekeningen mee te maken. Een stuk sneller dan de dagboekschetsen die ik ooit maakte met tekenpen en kleurpotlood en met een mooier kleurresultaat.

Het is vooral ook erg geschikt om mee te illustreren, of in ieder geval een voorstudie te maken die ik later uitwerk met verf. Ik krijg bijna zin om weer een nieuw tekendagboek te beginnen.

Creatieve trends (en veel te veel zinnen tussen haakjes)

Wat ik echter nog niet helemaal van me af kan schudden, is dat die pennen zo’n hype lijken te zijn (daar gebruik ik dan toch een Engels woord, maar het dekt de lading beter dan de Nederlandse vertaling). Tot een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. En nu ligt het niet alleen in de hobbyzaak en winkel voor kunstenaarsbenodigdheden (daar blijkt dus geen woord voor te zijn), maar zelfs bij de Xenos, wat in mijn ogen toch meer een woonwarenwinkel is (dat is dan weer een prachtig woord).

Creabea (de laatste blog met dit woord)

Trends op gebied van creatieve uitspattingen associëren mij met met theezakjes vouwen en servetten plakken in een kek damesclubje. Een vergelijking die niet geheel onterecht is, want de reden dat brush pens zo immens populair zijn, ligt op de bakermat die handletteren heet.

Iedere zichzelf respecterende vrouw handlettert alsof haar leven ervan afhangt (daar is op zich verder niks mis mee), daarbij kirrend roepen dat ze “even lekker creabea” gaat doen (een uitlating is juist van alles mis mee). Degene die mijn naam als laatste met het woord creabea in één zin noemde, kan dit niet meer navertellen. Na deze blog zal ik het woord creabea dan ook niet meer bezigen (toegegeven… misschien zijn nog niet al mijn vooroordelen overboord).

Ik denk echter dat ik mijzelf erbij neer moet leggen dat ik toch echt ben besmet met een brushpenvirus, dan wel niet om te handletteren, maar ik ben overstag.

Kijk en vergelijk: Action versus Talens

Action brush pens

De brush pens van de Action, heerlijke kleuren, slechte kwaliteit

De erkenningsfase gepasseerd, wilde ik na mijn vuurdoop meer kleuren aanschaffen, meer, meer, meer! Echt heel goedkoop zijn ze niet, maar ik had al eens gezien dat ze bij de Action voor €0,89 per vier stuks liggen. Dat is wel wat anders dan gemiddeld €10,00 voor vijf Talens-exemplaren. Gretig door enthousiasme kocht ik gisteren bij de Action alle mogelijke kleurencombinaties. Helaas kwam ik van een koude kermis thuis en ik hou al niet van warme kermissen.

Brush pens Action

De kameleon is gemaakt met Action brush pens. Niet te vergelijken met de kwaliteit van Talens.

Een bikkelharde recensie, kort samengevat: verspil er je geld niet aan. De kleuren mengen niet, de kwasten zijn rafelig en niet nat genoeg. De tekenmogelijkheden zijn vergelijkbaar met viltstiften, al kun je er dankzij de flexibele punt iets meer mee dan een doorsnee viltstift.

Ik heb niet alleen mijn geld verspild, maar ook mijn tijd. De poging om een fleurige tekening op papier te zetten is mislukt, in die zin dat de tekening mislukt is, de poging om er iets fleurigs van te maken niet.

Klein pluspuntje: mijn zoontje is er nu dolgelukkig mee. Ik daarentegen zag mijzelf genoodzaakt alsnog een duurdere  set Talenspennen te bestellen, welke een uur geleden arriveerde en ik nu niks meer mee ga doen. Wordt vervolgd dus.

Eindconclusie: het is maar goed dat ik begon met Talens, anders was ik in mijn vooringenomenheid omtrent brush pens blijven hangen. Actionpennen zouden op de kinderafdeling moeten liggen en zijn zelfs niet geschikt voor de beginner.

2 reacties op “Het virus dat brush pens heet”

  1. Ilona Wielinga schreef:

    Leuk artikel! En die van de action heb ik ook geprobeerd, maar vond ik inderdaad ook helemaal niks. Wat betreft die van Talens, t is naar mijn mening ook zeker het investeren waard.

    1. Yukiko schreef:

      Heb je nog andere merken geprobeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *